Kínai győzelem Berlinben

Imádják a Berlinalét a Spree-parti autogramvadászok. A legszerencsésebbek az idén Sharon Stone, Cate Blanchett, Antonio Banderas, Matt Damon, Robert de Niro, Jiři Menzel avagy a szintén rendezőként megjelent Clint Eastwood papírra vetett trófeájával gyarapíthatták gyűjteményüket.














Az idén 57. alkalommal megrendezett fesztivál több mint 300 ezer nézőt vonzott. Az amerikai Paul Schrader vezette szakmai zsűri a 22 egész estés produkció közül a Mongóliában játszódó poétikus-humoros Tuya házassága című kínai filmnek (képünkön a rendező, Wang Quan’an ) ítélte oda az Arany Medve fődíjat. A kiemelkedő művészi teljesítményért járó ezüst macit Robert de Niro 167 perces, lassú folyású CIA-sztorija, A jó juhász (The Good Shepherd) nyerte. A legjobb színésznő elismerését Nina Hoss kapta, a német Christian Petzold laza filmtrilógiájának záró darabjában, a Yellában nyújtott alakításáért. A férfi sztárok versengésében az argentin Julio Chávez aratott diadalt A másik (El otro) című Ariel Rotter-filmben az identitását cserélgető főszereplőt megszemélyesítéséért. Az izraeli Joseph Cedarnak nyújtották át a legjobb rendezésért adható Ezüst Medvét, a Beaufort a közel-keleti tűzfészek harci konfliktusaiban részt vevő katonák küzdelmeit és szorongásait ábrázolja megrázó erővel.















Nekem az idei berlini vetítések közül a legnagyobb élvezetet mégis Menzel (jobbra fent) mozija, az Őfelsége pincére voltam nyújtotta. A Bohumil Hrabal története alapján, Prágában forgatott film humanizmusa és humora lenyűgöző – így gondolhatta ezt a filmkritikusok szövetségének zsűrije is, mert díját a cseh rendezőnek ítélte oda. Mellesleg egy mellékszerepben Szabó István is felbukkan „öreg” barátja-kollégája munkájában.

Az idei Berlinalén a korábbi esztendőkhöz képest több új magyar produkció szerepelt, de a budapesti filmszemle sikeralkotásai díjat nem, csak tapsot söpörtek be. Az egész hazai filmművészet komoly elismeréseként, a hajdani nyugat-berlini fesztiválon 1975-ben az Örökbefogadással (első női rendezőként!) Arany Medve szobrocskával kitüntetett Mészáros Márta Kamera életműdíjat vehetett át Dieter Kosslicktól, a Berlinale direktorától.