Fájni fog

Aktuálpolitikai szatíra lett Ascher Tamás rendezésében Ibsen A vadkacsa című drámájából. A hazugság politikájáról és az igazság pillanatáról, az öncsalással való szakítás szükségességéről az elmúlt bő félévben sokat hallottunk. Nem a színpadon.


A Katona József Színházban Hjalmar Ekdal családi tragédiája ad alkalmat Aschernek, hogy párhuzamot vonjon a szembenézés nehéz éveivel. Keresztes Tamás alakítása helyenként valóságos Gyurcsány-paródia: hanghordozása, felfűtött reakciói a miniszterelnökre jellemzők. Gregers Werle mély meggyőződéssel, kérlelhetetlen megszállottsággal tereli rég nem látott barátját (Fekete Ernő) a fájdalmas igazság elfogadása felé. Ám a megtisztulás pillanata várat magára, minden összedől, egy család szegénységben is idilli élete válik a szavak hatására percek alatt rémálommá. Fekete Ernő és Fullajtár Andrea figurái rövid idő leforgása alatt hosszú évek után is szerelmes párból szempillantásra felbőszült, gyűlölettel teli férjjé, illetve vezeklő, a lehetetlenért küzdő asszonnyá válnak. Hatásos, jól felépített alakítások. Gyermeki tisztaság sugárzik a Hedviget játszó Simkó Katalinból, aki sorsával cáfolja, hogy „nem kell félni, nem fog fájni”. Apafigurájában könyörtelen Máté Gábor, elesett Haumann Péter. Fontos mondatokat tolmácsol Relling doktor kosztümjében Bezerédi Zoltán.

Khell Zsolt hűvösen kongó díszlete növeli a feszültséget. Nem csak a pisztoly sül el a padláson, az előadásból nem hiányzik a robbanás sem. A vadkacsa „katonás” rendben zajlik, jó előadás váratlan politikai áthallásokkal.



Henrik Ibsen: A vadkacsa › Katona József Színház, Budapest › Rendező: Ascher Tamás › Főszereplők: Fekete
Ernő, Fullajtár Andrea, Keresztes Tamás, Máté Gábor, Haumann Péter. › Következő előadások: február 27., március 3.