Féregterápia

Gyógyszerek ugyan már ma is rendelkezésre állnak a szklerózis multiplex (SM) kezelésére, ám azok nem túl hatékonyak, így ez a kór gyakorlatilag gyógyíthatatlan.

A benne szenvedő betegek memóriája, látása folyamatosan leromlik, idővel mozgásképtelenné válnak, míg végül teljesen elveszítik a kapcsolatot a külvilággal. Argentin orvosok most rendhagyó eljárást javasolnak a SM kezelésére: a féregterápiát, amely során bélparaziták petéivel enyhítenék a tüneteket.


A hatékony gyógyszer hiányának egyik oka, hogy az orvosok egyelőre nincsenek tisztában a pusztító betegség kialakulásának pontos mechanizmusával. Egyre valószínűbb azonban, hogy autoimmun kórról van szó, azaz a szervezet saját immunrendszere váltja ki a leépülést. Sok adat utal arra, hogy a védekezési rendszer úgynevezett T-nyiroksejtjei és nagy falósejtjei valamilyen hiba folytán megtámadják és elpusztítják a szervezet önnön idegrostjait, és ez vezet a tünetek kialakulásához.

Ezt az elméletet igazolja a Buenos Aires-i idegrendszeri kutatóközpont, az Instituto de Investigaciones Neurológicas Raúl Carrea tudósainak munkája is. Ők huszonnégy SM beteg vizsgálatával arra a következtetésre jutottak, hogy a Trichium trichiuria nevű közönséges bélparazitával fertőzött személyeknél az SM tünetei enyhébbek, mint a féregtől menteseké; elméletük szerint a parazita olyan vegyületet termelhet saját védelme érdekében, amely csillapítja az immunrendszer működését. Vagyis, érdemes lehet szándékosan fertőzni a betegeket a féreg petéivel. Ezt a teóriát egyébként támogatja az a tény is, hogy Dél-Amerikában, ahol a bélparazita a népesség jóval nagyobb hányadában van jelen, az SM előfordulása ritkább. A kutatók most vizsgálataik kiterjesztését kezdeményezik, és a hatékony gyógymód kidolgozásának érdekében jóval több betegen, alaposabban tanulmányoznák a paraziták esetleges jótékony hatását.