Tapadókorongos denevér

Jó eséllyel találhatnak a zoológusok a trópusokon új fajokat, ám azok legtöbbje általában ízeltlábú - eddig ismeretlen emlőst mostanában csak ritkán fedeznek fel.














Ha mégis, akkor azok jobbára denevérek, mivel ezek az állatok általában kicsik, éjjel aktívak, így nincsenek szem előtt, ráadásul elég változatos életmódot élnek ahhoz, hogy új fajaik onnan is előkerüljenek, ahol azt a legkevésbé várják. Így találtak most eddig ismeretlen bőregérfajt az amerikai Field Museum zoológusai is: ez Nyugat-Madagaszkár száraz erdeiből került elő, ahol tapadókorongjaival pálmaleveleken lógva tölti a nappalokat. A Myzopoda schliemanni nevű új faj a második óvilági tapadókorongos denevér – az első, és mint kiderült, közeli rokon, szintén Madagaszkáron él.

A felfedezés biztató a különleges denevérek jövőjére nézve, azokról eddig ugyanis úgy hitték, rendkívül veszélyeztetettek. Madagaszkár eredeti erdeinek mintegy 90 százalékát kiirtották már, a korábban ismert tapadókorongos rovarevő pedig csak a legintenzívebben vágott nedves erdőkben fordul elő. Az új faj viszont a már leromlott, vagy a már letarolt rengetegek helyén növő másodlagos erdőkben él, vagyis van esély arra, hogy a tapadókorongos denevérek megmenekülnek a kipusztulástól.
Hasonló, vákuumot képező módosult ujjakkal a növényeken függő denevérek egyébként Dél-Amerikában is vannak, ám azok csak távoli rokonságban állnak a madagaszkári fajokkal.