Egyensúlyi gondok

Erős gazdasági növekedés mellett fokozódó egyensúlyi problémák mutathatók ki az EU-hoz 2004 óta csatlakozott országokban.

Mérséklődhet az idén a GDP növekedési üteme azokban az uniós tagállamokban, amelyek az utóbbi két bővítési hullámban csatlakoztak – állapítja meg a Világbank legfrissebb elemzése. A nemzetközi szervezet közgazdászai szerint bár Lengyelországban és a Csehországban az inflációt sikeresen kézben tartják, más tagoknál korántsem ilyen jó a helyzet. A balti államokban, valamint Bulgáriában és Romániában a bérek növekedése és a bővülő hitelkiáramlás a gazdaság túlfűtöttségéhez, egyúttal komoly inflációs nyomáshoz vezethet. Thomas Blatt Laursen, a Világbank vezető közgazdásza szerint az idén a szabályozott árak tovább nőnek a régióban, s ennek az inflációra gyakorolt hatása várhatóan a magyar, a cseh, az észt, a litván és a román gazdaságban lesz a leginkább észlelhető. Az olajárak erőteljes csökkenése ugyanakkor hozzájárulhat az inflációs nyomás enyhítéséhez.

A régió országainak költségvetési politikája 2006-ban jobbára keresletélénkítő volt, s a Világbank szerint e tekintetben az idén sem lesz érdemi változás. Az erőteljes gazdasági növekedés és a bőséges adóbevételek ellenére a költségvetési hiány a legtöbb országban tavaly is duzzadt. A térségben csupán Lengyelország és Bulgária volt képes javítani a költségvetés helyzetén. A nemzetközi szervezet „drámai mértékűnek” nevezi a magyar és a szlovák államháztartásnak 2006-ban egyaránt a GDP 10 százaléka körüli deficitjét.

A térség országaiban érezhetően csökkent az euró bevezetésével kapcsolatos elkötelezettség. Szlovénia 2007 elején belépett az egységes valutaövezetbe, de a legtöbb új tagállam még messze van attól, hogy meg tudna, vagy meg akarna felelni a maastrichti kritériumoknak. Több helyen arról is lemondtak, hogy céldátumot jelöljenek meg az eurozónába való belépésre. Szlovákia továbbra is kitart a 2009. januári dátum mellett; Litvánia 2007 eleji belépési kérelmét tavaly tavasszal inflációs problémák miatt elutasították, Észtország és Lettország pedig ugyanezen okok miatt csúsztatja az euró bevezetésére vonatkozó terveit. A balti államok továbbra is arra törekszenek, hogy a lehető leghamarabb csatlakozzanak, de elismerték, hogy ez 2010 előtt nem igazán valószínű. A többi ország azt jelezte, hogy legkorábban 2010 és 2012 között válik lehetségessé az euró bevezetése. Magyarországon egyelőre nincs hivatalos csatlakozási céldátum, elemzők most 2014-2015-re teszik a lehetséges időpontot.