Béralkuk

Évek óta először van arra esély, hogy a versenyszféra betartja a bérajánlásokat. Erre az évre 5,5-8,0 százalékos bruttó béremelést javasol a vállalkozásoknak az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT). Ez azonban várhatóan tág teret hagy még a helyi szintű vitáknak.

A Figyelő által megkérdezett cégek döntő részénél még nem született megállapodás, ugyanakkor az álláspontok kialakítása során figyelembe vett szempontok között – amúgy nem meglepő módon – csak egy elem az országos ajánlás.

Hosszú évek tapasztalatai alapján egyébként a bérajánlásban rögzítettnél végül magasabb lesz a bruttó bér. A múlt évre például 4-5 százalék volt a javaslat, ám a novemberben zárult tizenegy hónap alatt már 8,6 százaléknál tartott a béremelkedés. Elképzelhető viszont, hogy az idén, a megszorító csomag által diktált kedvezőtlen feltételek következtében, a cégek mégiscsak betartják az országos ajánlást.


Az elmúlt időszakban készült – nem reprezentatív, és még a helyi béralkuk megkezdése előtti – felmérések szerint a cégek 6 százalék körüli emelésre készülnek. A Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Kienbaum tanácsadó cég tavaly decemberben készült közös bérezési tanulmánya 83, többnyire német érdekeltséggel működő, s 13 ezer embernek munkát adó vállalat adatainak elemzésével jutott erre az eredményre. Az ennél magasabb béremelés már komolyan veszélyeztetné a vállalatok versenyképességét – áll a tanulmányban. Hasonló eredményre jutott a 183, főként angolszász tulajdonú vállalat körében végzett Watson Wyatt-felmérés is: miközben e cégek 5,8 százalékos inflációt várnak 2007-re – ez amúgy elmarad a piaci várakozásoktól -, dolgozóik jövedelmét 6,4 százalékkal kívánják emelni.

A nagyvállalatok amúgy meglehetősen eltérő időpontokban kötik meg a béralkukat. A GE Hungary Zrt.-nél például már a múlt év vége előtt megállapodtak arról, hogy az idén 5,5 százalékkal emelnek. Az Audinál úgy tájékoztatták a Figyelőt, hogy a bérmegállapodás megkötése március végéig húzódik el. Ugyanakkor a csaknem 15 ezer embernek munkát adó, s ezzel a foglalkoztatottak számát tekintve 4. legnagyobb hazai cégnél, a Tesco-Globál Áruházak Zrt.-nél általában júliusban, az eredmények tükrében határozzák meg az emelés mértékét.

Az év folyamán realizálódó bérnövekedés makrogazdasági szempontból is meghatározó lehet. A Magyar Nemzeti Bank a versenyszférában 7,3 százalékos átlagbér-növekedést prognosztizált az idei évre. A jegybank felhívja a figyelmet arra, hogy egy 9-11 százalékos emelés már jelentősen befolyásolná az inflációt. A mintegy 800 ezer embernek munkát adó közszférában várható béremelésről az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban kellene folynia az egyeztetéseknek, ha lenne miről tárgyalni. A kormányzati oldal ugyanis egyelőre kitart a nominális bérek befagyasztása mellett.