Az igényes óriás

Szimpatikus fiatal borász csávó Romsics László, a György-Villa borcsalád apukája, az ő chardonnay-dolgozatát használjuk fel ürügyül, hogy közhírré tegyük egy örvendetes észleletünket.














Tény, hogy az egyik legszebb folyamat, ami ebben a végvidéki országban az utolsó másfél évtizedben lezajlott, az a borászat fejlődése. Ez a fejlődés főként a kis és közepes családi pincészetek szintjén zajlott, áldozatos munkával, sok új színt, árnyalatot, tehetséget mutatva fel. A nagyobb pincészeteket eleinte jellemzően a külföldi tőke gründolta-privatizálta, miközben folyt egy eredeti tőkefelhalmozás, ami utóbb néhány magyar mágnást is képessé tett arra, hogy vagyonától a borászkodáson keresztül szabaduljon meg.

A hajdani ménkű nagy kombinátok az átkosban átitatódtak a lőrével, és némi joggal alakult ki róluk az a kép, hogy a hajdani kombinát a híg trutyi szinonimája volt, és ma is az. Nos, van, ahol ez igaz, de több volt kombinát homlokzata mögött a kis és közepes családi pincészeteket idéző szép fejlődés egyértelmű jeleit láthatni. Ezek élén a Törley Pezsgőpincészet áll, amely az utóbbi évtizedben szép csendben teljesen átalakította önmagát. Hallatlan profizmussal és igényes, etikus piaci mozgással világversenyképessé modernizálták a ménkű nagy konglomerátumot (folyamatos ültetvény-reorganizáció, új feldolgozó, palackozó, high-tech pezsgőerjesztő, tudatos márkaépítés, 38 millió palack, 14 milliárdos árbevétel). Az irdatlan szortiment a csúcsminőségű Törley-pezsgőktől a külpiacokon taroló Chapel Hill-pezsgőkön át a Szent István Korona borcsaládon és a plebejusabb Hungarovin borokon keresztül az olyan szelekciókig és arcos csúcsbor-családokig terjed, mint a György-Villa és a Kemendy selection.

Világos zöldessárga borunk intenzív, gyümölcsös illatú, telt, lágy faktúrájú, nagyon kellemes, fanyar, élénk, de nem éles savak tartják a könnyed, kerek szerkezetet. Gyümölcsös karakterű, kiegyensúlyozott, nem vékony, de nem komplex bor. Fogyasztását 10-12 fokon ajánljuk, nettó 880 forintos áron.

Etyeki Chardonnay 2005, György-Villa › Intenzív, gyümölcsös illat › Tésztához, halételekhez, salátákhoz, fehér húsú szárnyasokhoz, friss sajtokhoz › 880 forint