Magyar ruhafűtő

Régóta ismerik és használják világszerte az elektromosan fűthető ruhákat, ám egy hazai fejlesztőcsapat most újfajta öltözékmelegítő megoldással állt elő.














A motorosok számára kifejlesztett overallban, melyet egy szélálló külső ruházat alatt kell viselni, „bio fagyálló” folyadék kering, amely egy hőcserélőn keresztül a motor hűtővizéből nyeri az energiát. „Olyan ez, mintha folyamatosan egy radiátornak támaszkodnánk, ahol 35 és 55 Celsius-fok között állíthatjuk be a hőmérsékletet. Így a ruhánkban még a hideg téli napokon is kényelmesen motorozhatunk” – magyarázza Székely Sándor, a ruhát fejlesztő Thermoflash Kft. ügyvezetője.

A cég a motorosok ruházata mellett olyan fűthető elsősegély egységeket is fejleszt, amelyekkel azonnal beavatkozhatnak a baleseti helyszíneken, hogy a sérültek kihűlését, a hypothermiát megakadályozzák – például egy barlangi mentésnél. Sőt, egy általános, a gyalogosoknak vagy túrázóknak szánt fűtőt is készítettek: ez egy mini gázkazánt tartalmaz, amely közönséges PB camping palackról fűti a használóját körülbelül 10 órán keresztül. A nagyjából 3 kilogrammos készülék egy hátizsákban is könnyen elfér.

A motoros és a gázpalackos verzió esetében közös, hogy a fűtőegységet elektronikusan vezérlik, így a ruhában forgatott folyadék állandóan az általa beállított hőmérsékleti értéken marad. A vezérléshez érzékelők szolgáltatják az információkat; a ruha és a külső hőmérséklet adatai kijelzőn jelennek meg, a melegítő folyadék folyamatos keringéséről pedig miniatűr szivattyúk gondoskodnak.

A motoros mobil hőforrást a Thermoflash most Izlandon értékesíti: az ottani hegyi mentők ezt például hószánon tesztelik. Hozzá kiegészítőként speciális fűthető zsák is készült, amivel már szállítás közben tudják fűteni a sérültet.