Abrakadabra

Egy film ugyanúgy három felvonásból áll, mint egy bűvészmutatvány: az ígéretből, a fordulatból és a jutalomból.

A bűvészmutatványokkal szemben nem minden film halad ebben a sorrendben, így aztán az illúzió is csak kevesek számára hozzáférhető. Christopher Nolan sokáig a modern film egyik trükkmestere volt, ő készítette a hideglelős Álmatlanságot és az egyesek szerint zsenális, mások szerint modoros Mementót. A tökéletes trükkre azonban Nolan gyaníthatóan a hagyománytisztelő, mégis innovatív, nagyvolumenű Batman: Kezdődik! sikere után kapott 40 millió dollárt, és ami szintén fontos: szabad kezet.

Nolan egy klasszikus, azonnal átélhető történetet képzelt el (ígéret), ami vagy mese vagy a valóságban is megtörtént, de mindenképpen a XIX. század végi angol színházfolklór része. Két bűvész barátságából és munkakapcsolatából előbb szakmai rivalizálás lesz, majd amikor egy tragédia utórengéseikor kiderül, hogy az egyikük tehetsége nem elég az ambíciói beteljesítéséhez, halálos ellenségekké válnak (fordulat).


Christian Bale és Hugh Jackman.

A két bűvész a West End Mozartja és Salierije. Bordent (Christian Bale) kizárólag a saját tehetségében bízik, Agnier (Hugh Jackman) kizárólag mások tehetségében, de van annyi pénze és türelme, hogy lépést tartson egy zsenivel, és ha kell, a mestermű felépítésébe bevonja a kor másik kiváló elméjét, Nikola Teslát, a szerb származású géniuszt, aki nélkül sem a rádió, sem a távirányító nem született volna meg úgy és akkor, ahogy és amikor megszületett. Tesla (David Bowie játssza, a szerep nagyon jól áll neki) egyben a teleportálás Mozartja, visszahúzódó, mégis ragyogó személyiség, aki nem tudott érvényesülni a kitűnő szervező Thomas Edison és az őt támogató marketing mellett.

A bűvészmutatványoknál és a mozinál ugyanaz a dramaturgia. Nem elég bravúrosan eltűnni, mert ekkor még a közönség legfeljebb eltátja a száját, hanem a médiumnak elő is kell kerülnie, s lehetőség szerint meghökkentő módon: a publikum csak ennél a pillanatnál tapsol. A tökéletes trükk tökéletesen alkalmazkodik a közönség igényeihez, amelynek tagjai az illúziót együtt akarják átélni azzal, hogy benézhetnek a kulisszák mögé, és úgy akarják élvezni a poént, hogy közben folyékonyan olvasnak egy titkosírással készült napló sorai között. A tökéletes trükk sok-sok izgalmat, és egy elegánsan kivitelezett poént tartogat, ezért csak egyszer kell megnézni. De egyszer mindenképpen.

A tökéletes trükk › Amerikai-angol film › Rendezte: Christopher Nolan › Főszereplők: Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine › 128 perc