Nem várnak kamatemelést

Mai ülésén várhatóan nem változtat a 8 százalékos alapkamaton a Monetáris Tanács – vélik az elemzők, akiknek többsége szerint a jegybank már elérte a jelenlegi kamatemelési ciklus tetőpontját.

Az MTI által megkérdezett elemzők nem várnak kamatemelést januárban, véleményük szerint a Monetáris Tanács tavaszig csak akkor változtat a kamatszinten felfelé vagy lefelé, ha extrém piaci helyzet alakul ki. Prognózisuk szerint a január–februári infláció 7,5-9 százalék lehet.

A decemberi 6,5 százalékos 12 havi inflációs adat megjelenését követően a londoni befektetési bankok szakértői is hasonló, 8-9 százalékos inflációt várnak az első három hónapra – mondták el az MTI-nek.

A Reuters múlt csütörtökön készített elemzői felmérése hasonló eredményt hozott: a megkérdezett piaci szereplők mindegyike a nyolcszázalékos kamat szinten tartását prognosztizálta.

Most London sem vár szigorítást

A decemberi 6,5 százalékos 12 havi inflációs adat megjelenését követően a londoni befektetési bankok szakértői is hasonló, 8-9 százalékos inflációt várnak az első három hónapra – mondták el az MTI-nek. A Dresdner Bank befektetési részlege a Dresdner Kleinwort, a vártnál kedvezőbb decemberi infláció miatt arra számít, hogy a 8 százalékos alapkamat rövid távon nem változik, miközben a Goldman Sachs szerint elképzelhető, hogy az első negyedévben 0,25 százalékponttal emeli az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank.

Decemberre 7 százalékra csökkenhet

A piaci szakemberek szerint az áremelkedés később nem tartja az év első három hónapjában “felvett” gyors ütemet, a Reuters januári felmérése szerint az év végére 4,7 százalékos infláció várható. A felmérésből kitűnik ki, hogy a válaszadók kétharmada szerint az első kamatcsökkentésre a második félévben kerülhet sor, egyharmaduk szerint viszont már a második negyedévben. Az év egészében egy teljes százalékpontos csökkenést jeleznek előre az elemzők, azaz decemberben 7 százalékra csökkenhet az alapkamat.

Az alapkamat 2006. június óta 2 százalékponttal emelkedett, 6 százalékról 8 százalékra, utoljára októberben, 0,25 százalékponttal.

Címkék: tőzsde