Derűlátóbb kicsik

Kevésbé pesszimisták a kis- és középvállalkozások, ám erős áremelési szándékaik vannak.

Némileg javult a kis- és középvállalkozások (kkv) üzleti helyzete a tavalyi második félévben; jól jellemzi ezt, hogy igen magas, 79 százalékos a kapacitásaik kihasználtsága – derül ki a Figyelő, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara égisze alatt működő Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) és a Volksbank Rt. közös kutatásából. Ezzel párhuzamosan azonban a társaságok áremelési szándéka határozottabb lett, ami a költségoldali infláció erősödésére utal. Ez valószínűleg összefügg a Gyurcsány-kormány megszorító intézkedéseinek, az adóterhek növekedésének hatásaival. A cégek az ebből adódó többletterheiket próbálják vevőikre és a fogyasztókra áthárítani.


A szabályozási környezet megítélése érezhetően romlott az adórendszer változásainak a kiszámíthatóságot és a biztonságos üzleti kalkulációt felborító hatásával összefüggésben. A korrupció helyzetéről alkotott vállalati vélemények nem változtak tavaly óta – azaz az ilyen tranzakciókat továbbra is bevettként kell számításba venni a magyar gazdaságban a cégek jelentős része esetében. E téren a magyar és a külföldi tulajdonban lévő vállalkozások magatartási mintái meglehetősen eltérnek egymástól. A kkv-k üzleti várakozásait továbbra is romló tendenciák jellemzik, bár a cégek talán kevésbé borúlátóak, mint voltak az egy negyedévvel korábbi megkérdezés idején.

A felmérés során a vállalkozások 1-től 5-ig terjedő skálán osztályozhatták a legfontosabb közintézményeket (lásd a grafikont). A cégek továbbra is jó véleménnyel vannak az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalról, elégedettek az általa nyújtott szolgáltatások minőségével. Nem változott a kormányzat teljesítményével való elégedetlenség mértéke, s maradt – változatlanul rossz – a törvényhozásról alkotott vélemény is. Erősen romlott viszont a szabályozási környezet megítélése. A nyáron bejelentett megszorító csomag váratlansága és adóteher-növelő hatásai miatt immár több cég ért egyet azzal, hogy az adórendszer változtatásának mértéke veszélyezteti a cégnél az üzleti kalkuláció biztonságát, illetve kevesebbek szerint kiszámíthatóak és egyértelműek az adózási szabályok.