Vontatott közút

Közlekedési célokat szolgál a fejlett ipari államok energiafogyasztásának meghatározó része, márpedig ez az ágazat jelenleg csaknem kizárólag fosszilis tüzelőanyagot - benzint - használ.

Az autózás és a közúti áruszállítás így óriási terhet ró a környezetre. Nincs ez másképpen az Egyesült Államokban sem, ahol most egyedülálló, a már meglévő úthálózatra és járművekre épülő rendszer, a vontatott közút ötletén dolgoznak a szakértők; reményeik szerint egy ilyen megoldással csökkenteni lehetne az ország benzinfüggőségét. A University of Washington kutatói a Puget Pullway nevű koncepció szerint óriási, a sífelvonókhoz hasonlító szisztémát alakítanának ki az utakon, amelyben az egyes autókat az út fölé épített síneken mozgó robotizált karok mozgatnák.


Robotizált úttest. Balesetmegelõzés és környezetvédelem.

Ahhoz, hogy a rendszer fogadhassa a járműveket, azokon minimális átalakításra van csak szükség a karosszérián, hogy a terelőrudakat csatlakoztatni lehessen. Miután ez egy speciális, a felhajtásra kifejlesztett kapuban megtörtént, a sofőrnek csupán az a dolga, hogy közölje úti célját a fedélzeti számítógépével; így a motor beindítása nélkül utazhat kényelmesen.

A ma még határozottan futurisztikusnak tűnő Puget Pullway megoldás kiötlői a nagyvárosok bevezető útjait, és az államközi országútrendszert is átalakítanák; számításaik azt mutatják, hogy egy harmincezer kilométeres hálózatban évente legalább 5500 halálos kimenetelű, és további százezer személyi sérüléssel járó balesetet lehetne elkerülni. Megúszhatók a dugók és, ami talán a legfontosabb, a ma felhasznált benzin mennyiségének akár harmadát is meg lehet ne spórolni, még úgy is, ha a rendszer mozgatásához szükséges áramot kőolaj elégetéséből fedeznék.