Táncórák haladóknak

Mint ahogy a divatra már egy ideje azt mondják, hogy „manapság minden divat”, úgy a slágeripar is zavarba jönne, ha meg kellene határoznia az uralkodó, jól felismerhető trendek ismérveit.


Robbie Williams megpróbálta kitalálni, hogy milyen is lehet az úgynevezett mai sláger, és olyan zavaros lemezzel állt elő, hogy az az érzésünk: a pop képzeletbeli táncparkettjén fejére esett a Föld mozgásával megegyező irányba forgó diszkógömb. Ezzel szemben a szervizajtó mögül, a sörösládák takarásából előálló Gnarls Barkley duónak sikerült saját használatra alkotni egy addig nem létező irányzatot.

Robbie Williams már a tavalyi Intensive Care című albumával letért a soft-rockos tánczene biztos megélhetést hozó útjáról, ami szimpatikus lépés volt, függetlenül attól, hogy a végeredmény korántsem volt meggyőző. Mindez nem szegte kedvét az európai szórakoztatóipar legnagyobb táncos-komikusának. Szerencsére Robbie van olyan hiú, hogy ne akarjon belemerevedni a pop-rock dizőz szerepébe, ő azzal az elhivatottsággal készít lemezeket, ahogy Madonna: minden megnyilatkozásával bele akar szólni a zenei trendek alakulásába. Az elektrós és szinti-popos irányba elmozduló albumon találunk countrys beütésű számot (Viva Life On Mars), vagy éppen latinos garázspopot (Bongo Bong and Je Ne T’aime Plus), de a túlságosan is sokszínű lemez hangszerelésbeli tarkasága nem pótolja Guy Chamberst, Robbie nagy slágereinek szerzőjét, akivel három éve veszett össze.


A Gnarls Barkley duó (Seelo-t a legutóbbi Outcast albumról ismerhettük meg, míg a másik főhős, Danger Mouse a Gorillaz album producere volt) először is az év legnagyobb funky-soul slágerével, a Crazyvel hívta fel magára a figyelmet, majd a St. Elsewhere című, minden igényt kielégítő pszicho-aktív soul-pop koncept albummal, melyen a slágerérzékenység és a kreativitás egymást túllicitálva kényezteti a hallgatót. Sláger sláger hátán, a szemplingek és az élő hangszerek aránya is ideális, egy szavunk sem lehet.

Robbie Williams: Rudebox › EMI › 16 szám › 75 perc › Poptőzsdei árfolyam: ***


Gnarls Barkley: St. Elsewhere › Warner › 4 szám › 37 perc › Poptőzsdei árfolyam: ****