Szívvizsgálat ülve

Manapság általában fekvő betegeken végzik a szív vizsgálatát. Pedig sok jel mutat arra, hogy a páciens kényelmesebben érzi magát, ha ülve tanulmányozzák - ezért is fejlesztett erre alkalmas berendezést a Mediso Kft.

A betegek komfortérzetét szem előtt tartó céget az izotópos szívvizsgáló készülék, a Nucline Cardio Desk megalkotásáért az idén a Magyar Formatervezési Tanács Magyar Formatervezési Díjjal jutalmazta.


A Nucline az orvosi képalkotásban már ismert kétdetektoros SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography) kamerával vizsgálja a betegeket. A páciensbe radioaktív izotóppal megjelölt gyógyszert juttatnak, amely felszívódik a szövetekben. Az izotópokat aztán a beteg teste körül forgó kamera észleli; a felvételek sorozatából számítógép állítja elő a szív térbeli keresztmetszeti képét. Ezeken jól látható a beadott gyógyszer vizsgált szerven belüli eloszlása, illetve annak időbeli változása, amely különböző betegségekre, kóros folyamatokra utalhat.

A berendezés tervezésekor fontos volt megállapítani, hogy az ülő páciens szíve miként helyezkedik el egy fekvő emberéhez képest. „Míg a fekvő beteget vizsgáló készülékben a detektorok függőleges helyzetűek, a miénkben az ülő beteget vízszintes detektorok pásztázzák végig” – hangsúlyozza Kubanek Kadocsa, a Mediso Kft. mechanikai fejlesztésvezetője, hozzátéve, hogy a komfortérzet javítása mellett lényeges szempont volt a formaterv és a kis alapterület is. A vizsgálati idő kellemesebb eltöltéséhez szintén hozzájárul, hogy a gyártó egy multimédiás kijelzőt is beépített az eszközbe. Ezen kisfilmeket nézhet a páciens, miközben a szívműködését térképezik fel.