Simonyi András

Budapest a leginkább cool hely Európában - állítja rendületlenül az elmúlt hónapok történései ellenére is Magyarország washingtoni nagykövete.

– Először is tisztázzuk, hogyan lett diplomata. Nem értem ugyanis, miként kerül ebbe a karót nyelt világba, amikor komolyan gitározik, és ha úgy adódik, show-műsorban is vállal szerepet.


– Sosem kapacitáltam a dolgot, pláne, hogy renitens magatartásom miatt eltanácsoltak az egyetemen a diplomácia szakról. A hetvenes években azonban Kovács László felkérésére tolmácsolni kezdtem a KB-nek, majd 1992-ben a NATO-képviseletre kerültem. Ötödik éve vagyok nagykövet az Egyesült Államokban, miközben tudom, kilógok a sorból. Az amerikai azt mondja a viselkedésemre, hogy „out of the box”, amit nem bánok, mert ez nem fegyelmezetlenséget, hanem a keretekből való kitekintést, a hagyományostól eltérő utak keresését jelöli.

– Az önmaga számára kijelölt utat már akkor elhagyta, amikor lemondott a rockzenész karrierről. Jobban jártunk volna, ha a húrokat szaggatja idehaza?

– Presser Gábor szerint semmiképpen. Ő volt ugyanis, aki lebeszélt a zenei pályáról, mondván: a hozzáállásommal az előző rendszerben a rockzenei pályán falakba ütköztem volna. Ezzel egyetértettem, a gitározásról azonban nem mondtam le.

– Együttese, a Coalition of the Willing, amelyben amerikai diplomatákkal és biztonságpolitikusokkal zenél, fellépett a Szigeten; magam is hallottam…

– Az nem lehetetlen, ugyanis nem csak a saját szórakozásunkra játszunk. Igyekszem a rockzene komolyságát olyan fellépésekkel emelni, mint legutóbb Washingtonban, ahol jelen volt a Világbank elnöke, Paul Wolfowitz is. Ekkor a Műegyetemen elhunyt tűzoltók emlékére adtunk egy jótékonysági koncertet, ahol közel 8 millió forintnyi dollárt zenéltünk össze.

– A szereplés más fórumokon sem áll távol Öntől. Nemrég a Colbert Report című népszerű amerikai show-műsorban veregette meg a műsorvezető hátát, amiért megnyerte az M0-ás híd keresztelőversenyét.

54 éves, nős, 2 gyereke van
Végzettség › közgazdász (Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem)
Kedvencek
Könyv › Dino Buzatti: A Tatárpuszta
Film › Michelangelo Antonioni: Nagyítás
Zene › Stevie Winwood
Hobbi › gitározás, fúrás-faragás

– Készültünk rá, hogy jó üzeneteket közvetítsünk Magyarországról. Próbáltam humorosan Steven Colbert tudomására hozni, hogy bár ő nyert, a hazai vaskalapos szabályok szerint előbb meg kell halnia, hogy hidat nevezzenek el róla. Nem örült neki, ahogy én sem, pláne, miután kiderült: szavazás ide vagy oda, a Megyeri nevet kapja a híd. Ha humorral kezeli a névbizottság ezt a keresztelőjátékot, párszor még meg tudtuk volna tekerni az ügyet az amerikai sajtóban. Látja, ez az én másként gondolkodásom lényege; hogy ne csak a hagyományos diplomáciai csatornákon keltsük Magyarország jó hírét, hanem különböző egyéb fórumokon is – ami elsőre formabontónak tűnhet.

– A többmilliós nézettségű műsorban a kamerába mondta azt is: Budapest a legcoolabb hely Európában. Nem bosszankodott két nappal később, amikor ostrom alatt látta az MTV székházat, hogy ezért az országért töri magát?

– Nem jöhetett volna jobbkor a show-beli szereplésem. Az emberek láttak egy másik Magyarországot. Egy olyat, amelynek egész évben jó reklámja volt. A mennybemenetel azzal kezdődött, hogy Bush részt vett a Capitoliumban rendezett március 15-i ünnepségen. Majd jött az elnök magyarországi látogatása, az ‘56-os jubileum, végül Bush megnézte a Fehér Házban a Szabadság, szerelem című filmet. Kell ennél erőteljesebb üzenet a szimpátiájának kifejezésére?

– Hát, lassan megfejelhetné a dolgot mondjuk a vízummentességgel.

– A következő két évben talán ez is bekövetkezik, de ezért nekünk is tennünk kell. Akkor kapjuk meg, ha az Egyesült Államok megbizonyosodik róla: nem jelentünk az országra kockázatot terrorfenyegetettség tekintetében.

– Veszélyt sokak szerint éppen Amerika jelent a világra. Mit gondol, milyen változásokat remélhetünk Bush politikájában az időközi választások után?

– Azt, hogy sokkal együttműködőbb lesz a demokratákkal. Azonnali iraki kivonulást mindenesetre ne reméljen.