OTP-reneszánsz

Közel egy év után ismét az OTP a befektetők kedvence; a papír áttörte a 8 ezer forintos határt.

Miközben fél évvel ezelőtt, a tőkepiaci pánikhangulat közepette 5100 forinton forogtak az OTP Bank részvényei, a héten sikerült újra 8 ezer forint fölé emelkednie a magyar blue-chipnek. Bár a 8790 forintos történelmi rekord még elég messze van, a csúcstámadás nagyon könnyen elindulhat. A Mikulás tényleg meghozta a ralit. A piac legerősebb papírjának drágulását fundamentális, tőkepiaci és makrogazdasági okok is támogatják, a bika a hátára vette az OTP-t.

Bár a piac csak indokként szereti emlegetni a fundamentumokat, azt mindenki elismeri, hogy a bank részvénye a magyar makrogazdasági kockázatok ellenére meglehetősen olcsó. Amennyiben a menedzsment tervei beigazolódnak, továbbra is kétjegyű marad az adózott eredmény növekedési üteme. A 2007-es terv 222 milliárd forintról szól (a piaci konszenzus ettől elmarad), ami 792 forintos egy részvényre jutó profitot jelent. Ezzel a papír 2007-es P/E (árfolyam/nyereség) rátája még mindig 10-es, miközben a régió bankszektorában a 15 és 20 közötti értékek a jellemzőek.

A kiváló fundamentális környezetet egyértelműen támogatja a régióban megfigyelhető szinte töretlen emelkedés, a bankrészvények kiváló teljesítménye, miközben a tőkebőség fényében Magyarország is szebben csillog már a külföldi befektetők szemében. A tőkepiaci emelkedés nem csak az OTP-t érte el; nagyon lassan a BUX is csúcsot támadhat, a forint piacán pedig szakadatlan az erősödés.

A régiós bankraliban a befektetők nyilván kiállnak az OTP mellett is. A hazai nagybanknak ráadásul legutóbbi terjeszkedési lépéseivel sikerült kicsit elszakadnia Magyarországtól, amivel a régió mintabankja, a Raiffeisen után eredt. Pont ebben a terjeszkedésben nyilvánul meg az, hogy az OTP számára új platformra helyeződött a hosszú távú eredménynövekedés. Ez biztosíthatja a felértékelődési potenciált, mivel korábban a piac egyértelműsítette: 12-es feletti P/E-rátát nem nagyon szeret adni az OTP-részvényért. Ha ez utóbbiban nem áll be változás, akkor a csúcstámadás lehetősége, illetve sikeressége csak akkor merülhet fel, ha a befektetők elkezdik elhinni a menedzsment ma még merésznek tartott 2007-es profitterveit.