Márkimárka

Őrgróf Antinorinak nincs nehéz dolga. Ha mondjuk kicsit több chianti classicót talál fogyasztani, mint kéne, nem nehéz hazatalálnia: a Piazza degli Antinorin lakik, a Palazzo Antinoriban (copyright Vagesz, azaz Vágvölgyi B. András, a B. ebből a. m. Borszívó).

Pompás vér ez a Marchese Antinori chianti classico Riserva, melyet poharamból magamba átömlesztek. Tudásszomjtól hajtva különféle vörösborokat sajátíték el mostanában, s a következő, meglehet felületes benyomásaim támadtanak. Kafa a villányi Günzer Zoli Villus 2003-ja, már nyersen is aranyat ért a VinAgora borversenyen, mostanra tisztán csendülő-lendülő, meggyes, fiatal, természetes szépségével ragadja el a borszívó típusú népeket. Jót tesz az embernek a ripasso ivása, azaz a valpolicella nevű borral felöntött, aszaltszőlőből erjesztett tartalmas, mégis jóivású borocska, lásd Figyelő múlt heti száma. De! Rém fura (nékem) a Terrazas malbec, ez a feka, fás, finom, gyanúsan koncentrált argentin bor, belőle szerintem nem tud az ember túl sokat meginni, olyan konyakmeggyes vagy mi.


A toszkán chianti híg turistaborból az olasz borászat vagy negyedszázada kezdődött megújulásával magas minőségű, mindig gyümölcsös és természetes borrá koncentrálódott, ez kéne legyen a bikavér útja is. Olyan olaszos lett, mondhatnánk hülyén, ami annyit jelent, hogy egy bor gyümölcsös, telt, magas alkoholú, viszont, szemben némely bordói-újvilági-villányi társával, az összehúzó csersavban, magyarul tanninban szegény. Pontosabban, hogy a tannin finoman integrálódik a sangiovese szőlő meghatározta gyümölcsös ízképbe, és hogy elegáns a hordóhasználat. Ez a lendületes bor olyan 25 dollár körüli áron rendelhető a neten. A classico riserva a legjobb központi toszkán dűlők kötelezően hosszan érlelt, koncentrálttá szabályozott bora.

Antinoriék a XIV. század óta borászkodnak, a 26. generációs őrgróf mint a jó értelemben vett, a globalizációt a helyi értékekhez adaptáló modernizáció kreatív alakja vonul be a bor művészettörténetébe, aki a bordói stílust toszkánná festő Gicomo Tachis borászművésszel a híg asztali trutyit világgyőztes, elegáns, mondhatni, arisztokratikus borrá emelték. 1200 hektár, 15 millió palack, birtokok Bátapátitól Kaliforniáig.

Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2001 › Gyümölcsös, telt › Magas alkoholú, viszont tanninban szegény › 25 dollár körül.