Hotel Karácsony

Egyre többen menekülnek el otthonról az ünnepi stressz elől.

Szögedi Dalma pszichológus azt tapasztalja, hogy az emberek mind kevésbé találnak olyan környezetet, amelyben magukat jól érezve tudnák eltölteni a karácsonyi ünnepeket. „Ez még családokon belül is érvényes, ugyanis a mindennapok rohanása óhatatlanul eltávolítja egymástól a családtagokat is” – mondja, hozzátéve, hogy az ünnepekre való felkészülés odafigyelést és energiát igényel. Annak ugyanis tradicionálisan része kellene, hogy legyen a közös karácsonyfa-állítás, süteménysütés, vagyis a családi sürgés-forgás. Ez a lázas készülődés azonban egyre kevésbé hagyományozódik át a generációk között.

Olyannyira nem, hogy mind többen vannak, akik ezt stresszként élik át, s közülük sokan nem is haza, hanem inkább szállodába vágynak. Az utóbbi évek szobafoglalásai legalábbis ezt mutatják. A hotelek kihasználtsága szempontjából hagyományosan gyenge decemberben ugyanis már nem csak az év utolsó néhány, a szilveszterhez kapcsolódó napja jelent kivételt, hanem a karácsony is. „Az utóbbi négy-öt évben ilyenkor is 50-80 százalékos kihasználtságot produkálnak a hotelek” – mondja Szabó József, a Magyar Szállodaszövetség marketingszekciójának vezetője.


Rajz: Tóth Róbert

Korábban nem volt jellemző, hogy szentestén is jöttek volna vendégek, az utóbbi két-három esztendőben viszont folyamatosan nő az itt karácsonyozók száma; az idén már a fél házat lefoglalták” – mondja Klima Ilona, a cserkeszőlősi Aqua-lux wellness szálloda igazgatónője. A zalakarosi Hotel Venus vezetőjének pedig azt is elárulják a vendégei, hogy a felgyorsult mindenna-
pok elől menekülnek hozzá. „Év közben alig látják egymást a családtagok, s egyre többen szeretnének a sütés-főzés nyűgje nélkül, egymásra figyelve ünnepelni” – adja tovább a hallottakat Virágné Bálint Mária. Így aztán az év utolsó 10 napja nagyon erős a 42 szobás, családi tulajdonban lévő, három és fél csillagos szálloda életében. „Ha háromszor ennyi férőhelyem volna, azt is gond nélkül fel tudnám tölteni” – teszi hozzá az igazgatónő.

A vendégek döntő részben nagyvárosi, belföldi karácsonyozók, akik párjukkal, vagy szűkebb családjukkal töltik az ünnepet a nyugodtabb vidéki környezetben. Tévedés lenne tehát azt hinni, hogy csak azok a középkorú egyedülállók keresik fel őket ilyenkor, akik nem szeretnék magányosan tölteni az ünnepet. A szálloda amúgy az iparágban már megszokott ünnepi menün és köszöntőn túl is készül programokkal a nagy napra. A közös ünneplés délután, a karácsonyfa feldíszítésével veszi kezdetét, amit aztán betlehemi játékok és kis ajándékozás követ a szálloda részéről.

ÜNNEPI KÓRUS. Ugyancsak a teli ház tudatában várhatják különleges ünnepi csomagjukkal vendégeiket a nemrég nyílt bükfürdői Caramell hotelben is. Tavaly még alig fél házzal ünnepeltek, az idén azonban – Tóth Kinga értékesítési igazgatónő szerint a nagyobb ismertségnek és a tudatosan megválasztott hirdetési felületeknek köszönhetően – nem kell izgulniuk a kihasználtság miatt. Náluk december 24-én a négyfogásos gálavacsora mellé csillagszórógyújtás és ünnepi kórus is dukál, fakultatív programként pedig éjféli misére viszik vendégeiket a hotelbusszal.

Az alsópáhoki Kolping hotel, Magyarország első családbarát szállodája nincs nyitva szentestén (az ünnep másnapján viszont már fogad vendégeket), a családbarátság ugyanis a dolgozók felé is megnyilvánul. Az idén legalábbis még így lesz. A vendégek körében most végzett felmérés eredményének ismeretében azonban, határozott igény esetén, ők is megfontolják majd a nyitva tartást.

MINÉL MESSZEBBRE. Utazni is egyre inkább szeretünk karácsonykor. Egy találomra felkeresett belvárosi utazási irodában elmondták, hogy a két ünnep közötti indulással már minden útjuk betelt. Szállás még csak akadna, a repülőjáratra viszont nem tudnának helyet szorítani. Azok, akik mindenképpen repülnének, most már kénytelenek beérni egy korábbi idulási időponttal, amely a szentestét is magában foglalja. A cél általában valamelyik melegebb éghajlatú ország, de ezen belül szinte minden jöhet – Thaiföldtől kezdve Mauritiuson és Zanzibáron át Mexikóig. A jelenség viszonylag új keletű, három-négy éve még nem volt jellemző Magyarországon.