Forrásmunka

Tíz kiadóvállalat az újságcikkek jogszerű másod- és harmadlagos felhasználásáért kampányol.

Hálátlan misszióra vállalkozott – legalábbis az illegális szoftver-felhasználás elleni küzdelem mérsékelt sikereire gondolva – az a hat lapkiadó, amely egy éve kampányt indított a kiadványaikban megjelent cikkek jogszerű másodlagos felhasználásáért. A Csak tiszta forrásból elnevezésű kampányra a Népszabadság Zrt., a Ringier Kiadó Kft., az Axel Springer Magyarország Kft., a Zöld Újság Zrt., a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. és a Napi Gazdaság Kiadó Kft. szövetkezett, s arról egyeztek meg a szemléző és pr cégekkel, hogy a sajtófigyeléssel kimásolt, továbbértékesített cikkekért fizetni kell. Hogy pontosan mennyit, azt az adott szellemi termék tulajdonosával, a kiadóval kötött szerződések tartalmazzák. A kampány eredményeként a százra becsült közvetlen felhasználók egy részével újra is kötötték – illetve akikkel nem volt, azokkal megkötötték – a szerződéseket. A kampány mostani, immár második szakasza a pr cégek és a sajtófigyelő vállalkozások ügyfeleinek szól.

E felhasználók zöme nincs tisztában azzal, hogy a sajtófigyelőtől kapott újságcikkek „házon belüli” nagy számú fénymásolásához, az interneten való terjesztéshez nekik is meg kell állapodniuk a cikkek eredeti gazdájával, és persze fizetniük is kell. Nem kevés pénzről van szó. A pr és sajtófigyelő cégekkel kötött összes megállapodás összértékét minimum fél milliárd forintra becsülik, de az összeg akár egymilliárdra is rúghat. Az időközben további négy taggal – a Népszavát megjelentető Editorial Kft.-vel, a Magyar Hírlap Kiadói Kft.-vel, a HVG Kiadó Zrt.-vel és a Figyelőt is kiadó Sanoma Budapest Zrt.-vel – kibővült második kampányszakaszban érintett közvetett felhasználók akár további, pontosan még nem számszerűsített, de bizonyára milliárdos piacot jelenthetnek, ha szerződés alapján fizetnek a cikkek sokszorosításáért.

A tapasztalatok szerint a felhasználók nagy részének fogalma sincs arról, hogy az illegális sokszorosítással törvényt sért, sem arról, hogy az így elkövetett bűncselekménynek milyen jogi következményei lehetnek. Pedig a pénzbüntetésen kívül akár 2 év szabadságvesztéssel is sújthatják a vétkest. Minden jogszabály persze annyit ér, amennyit betartatnak belőle. A kampány résztvevői ezért megbízták az Ormós Ügyvédi Irodát, hogy a szerzői jogi törvény értelmében személyes látogatásokkal tájékozódjon a cégeknél, intézményeknél a felhasználás módjáról, és dolgozza ki a jogérvényesítés lépéseit.