Virtuális erdőirtás

Korábban is tudták már a geológusok, így a 20 ezer halálos áldozatot követelő 2005-ös pusztító kasmíri földrengés csak megerősítette számukra: a katasztrófák bekövetkeztének valószínűsége nagyobb az úgynevezett törésvonalak mentén.

Így sokan bíznak abban, hogy e képződmények műholdas megfigyelésével a földrengések előrejelezhetők. A gond csak az, hogy sok törésvonalat növényzet fed, így azokat lehetetlen alaposabban megvizsgálni. A brit University of Leicester kutatói viszont most olyan módszert dolgoztak ki, amellyel még a sűrű erdőkkel borított vetőket is azonosíthatják: egy repülőgépre szerelt lézeres készülékkel végzett mérések alapján figyelmeztetnek a várható veszélyekre.


A LiDAR nevű, topográfiai felvételek készítésére alkalmas „lézerradart” a brit kutatók először a szlovéniai Alpokban próbálták ki, ahol az Idrija település közelében húzódó vetőt vették szemügyre. Az általuk alkalmazott módszert virtuális erdőirtásnak nevezték, ezzel soha nem remélt pontosságú képet kaptak a törésvonal és környezetének viszonyairól. Következtettek például a környék földrengés-történelmére, és felvázolták a tektonikus mozgások lehetséges jövőjét. Mindezek alapján a geológusok szerint lehetőség van a földrengések kockázatának becslésére, illetve a károk mértékének megjóslására, de még a rengések várható időpontjának előrejelzésére is.

A lézeres megfigyelés a világ számos pontján jöhet jól, hiszen a tektonikailag legaktívabb területeket általában erdők borítják. Így van ez Indonéziában, Indiában, Észak-Amerikában, az Andokban, de még az európai Alpokban is.