A gyermekbénulás vírusának kiirtásán

fáradoznak Indiában, ahol a kór korábban nem látott mértékben ütötte fel a fejét: a tavaly regisztrált mindössze 66 eset után az idén már 490 gyermeket fertőzött meg.

Egy új, Indiában most bevezetett oltóanyagra épülő programmal azonban igenis lehetséges a vírus eradikálása, vélik az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének szakértői.

A prosztata-specifikus antigén (PSA)
szűrése egyre gyakoribb Nagy-Britanniában is, pedig semmi sem bizonyítja, hogy a teszt következményeképpen alkalmazott kezelések javítanák a prosztatarák-statisztikákat – derül ki egy brit elemzésből. Az eredmény ismeretében a szakértők az urológusok hatékonyabb képzését sürgetik.

Az alacsony testhőmérséklet egerek
esetében meghosszabbíthatja az élettartamot – derítették ki amerikai biológusok, akik az állatokban génmódosítással megnövelték egy agyi fehérje mennyiségét, fél fokkal csökkentve a testhőmérsékletet. Az így előállított egerek kövérebbek is lettek, ezért a tudósok az elhízás elleni szerek fejlesztésében akarják hasznosítani az eredményeket.

Dinoszaurusz-bőrt találtak
amerikai paleontológusok. Leletük egy 67 millió éves kacsacsőrű őshüllő, amelynek kivételesen a pikkelyekkel fedett bőre is megőrződött.

Etanollal működő
direkt injektoros autómotoron dolgoznak az amerikai Massachusetts Institute of Technology mérnökei. Az új motor öt év múlva lesz kész, és legalább 30 százalékkal lesz hatékonyabb a mai benzineseknél, és mindössze ezer dollárral kerül majd többe azoknál, szemben a hibridek 3-5 ezer dolláros pluszköltségével.

Videó-megosztó portált
hozott létre egy amerikai molekuláris biológus, kifejezetten a tudományos közösség részére. A YouTube mintájára működtetett MyJoVE nevű oldal tudományos kísérletek receptjeit, videódokumentációit kínálja a netes közösségnek.