Alapkezelői várakozások

Szerény tőzsdei emelkedésre, mérsékelt kötvényhosszra és kissé gyengülő forintra számítanak a profi befektetők.

Három hónapos időtávra előre tekintve nyoma sincs az optimizmusnak a Budapesti Értéktőzsdén aktív alapkezelők körében, egy év alatt azonban a többség véleménye szerint legalább 5 százalékkal emelkedik majd a BUX. A portfolio.hu által havi rendszerességgel végzett felmérésből ismét az derült ki, hogy a megkérdezett 15 profi befektető abszolút kedvenc részvénye az OTP, újdonság viszont, hogy öten a Magyar Telekomot is kitűnő választásnak tartják.

Az OTP favorizálását már megszokhattuk, hiszen a közép- és kelet-európai régió bankrészvényei közül messze a magyar hitelintézet papírjainak értékeltsége a legattraktívabb. A Magyar Telekomra fordított kiemelt figyelem sem akkora meglepetés azok után, hogy a távközlési szektor körüli nemzetközi hangulat rendkívül pozitív volt az elmúlt egy hónapban. A hazai kamatemelési sorozat leállása szintén kedvező az osztalékpapíroknak, valamint nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a december 21-ére újra összehívott közgyűlésen végre sor kerülhet a 2005-ös beszámoló elfogadására, valamint az osztalék megállapítására is.

A gyógyszerrészvények teljesen eltűntek a kedvencek listájáról, ami a hazai szabályozási környezetben bekövetkezett kedvezőtlen változások miatt indokolt lehet. Figyelemre méltó az is, hogy a Mol kilátásait sem látják már a szakértők olyan kedvezőnek, mint egy hónappal ezelőtt. A kis papírok közül a meglehetősen illikvid Linamar tűnik a legjobb választásnak a megkérdezettek szerint.

Tovább emelkedett a magyar állampapírokat preferálók száma a hivatásos befektetők körében: 12 alapkezelőből 6 egyértelműen felülsúlyozza a hazai kötvényeket, mely minden bizonnyal ugyancsak a kamatemelési sorozat megakadásának köszönhető. A befektetők szerint a MAX államkötvényindex egy év múlva legalább 5 százalékkal magasabban áll majd, mint most.

A forint kilátásait illetően rövid távon megosztottak a profik: az alapkezelők egyik fele oldalazásra számít a következő három hónapban, a másik fele szerint viszont sor kerülhet egy 2-5 százalékos forintgyengülésre. Hosszabb távon viszont már egyértelmű a prognózis: a válaszadók háromnegyede arra számít, hogy biztosan bekövetkezik a fenti mértékű gyengülés, ami azt jelenti, hogy jövő novemberben a jelenleginél gyengébb szinten, 261 és 269 között jegyezhetik a magyar devizát az euró ellenében.