Pillanatképek amnézia ellen

Számos budapesti kiállítási helyszín vállalkozik az idén harmadszorra megrendezett Fotóhónap keretében a nemes feladatra, hogy retusálja a magyar fotóművészetről alkotott hiányos képet.


Bárány Nándor. Ingamozgás.

Az Ernst Múzeum (M)érték című tárlata a fotótörténet mérföldköveiként számon tartott Brassaï, Capa, Kertész, Moholy-Nagy és Munkácsi életútjait állítja párhuzamba. Demográfiai érdekesség, hogy egy generáció ennyi zsenit termelt ki magából, akik ráadásul néhány év eltéréssel egymástól függetlenül döntöttek úgy, hogy a Kárpát-medencétől nyugatra próbálnak szerencsét. Bár látásmódjukban és témáikban mindvégig különböztek, közös gyökérként magukban hordozták a Kelet örökös kétkedését. A tárlat túllép a fénnyel írt művészet hagyományos keretén, a valóság egy-egy szeletének ábrázolásán. A 250 fotográfia öt meghatározó egyéniség személyes történetébe nyújt betekintést.


Robert Capa. A milicista halála.

A Budapest Galériában a Magyar Fotóművészek Szövetségének 50 évét bemutató válogatás tágabb képet ad arról, hogy még sokaknak ott lett volna a helye az élvonalban. A többségében a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből válogatott anyag egyszerre tekint vissza a múlt nemzetközi sikereire, és hívja fel a figyelmet az ikonná avanzsált kortárs felvételekre. Az Ernst Múzeum kiállításával szemben ez utóbbi az alkotói renomé helyett inkább a produktum fensőbbségét hirdeti, diplomatikusan.

(M)érték. Ernst Múzeum (Budapest, VI. kerület, Nagymező u. 8.) 2007. január 7-éig
Kiválasztott fényképek. Budapest Galéria (Budapest, V. kerület, Szabadsajtó u. 5.) 2006. december 10-éig