Energiamentő összpontosítás

Kinek hány távirányító van a nappalijában? - ezzel a kérdéssel kezdte előadását Björn Fehr, a Fujitsu Siemens Computers (FSC) Digitális Otthon Csoportjának vezetője az FSC VISIT 2006 kiállítás konferenciáján.














Az átlagfelhasználó hárommal-néggyel minimum dicsekedhet: a tévének, a videónak, a DVD-lejátszónak és a hifinek egyaránt kijár egy-egy távkapcsoló. Az integrált multimédiás szisztéma mindezeket az eszközöket egyesíti az otthoni PC-vel. Az FSC új Digitális Otthon koncepciója egyetlen rendszerbe vonja össze az egyre bővülő számú elektronikus házi ketyeréket. S mivel a nappaliban egyetlen gép áll csak, ez egyúttal jókora energia-megtakarítást is lehetővé tesz a családnak.

„A számítógépipar nagy kihívása a következő években az energiatakarékosság és a környezetvédelem követelményeinek való megfelelés” – jelentette ki Joseph Reger, az FSC magyar származású technológiai és stratégiai vezérigazgató-helyettese. Az embereknek fogalmuk sincs róla, mennyivel növeli a rezsit a nagyfogyasztó plazmatévé, no meg a többi elektronikus eszköz használata. De nem véletlen, hogy nem tudják – ezeken is fel kellene végre tüntetni az energiaosztályt, miként az a hűtőszekrényeknél és a mosógépeknél ma már általános.

Az energiaárak emelkedése emellett közvetlen hatással lesz a vállalati IT-piacra is. A szervereket ritkán járatják csúcsra, s könnyű belátni, ha a négy szerver helyett csak kettőre van szükség, csupán ezzel mennyi energiát lehet megspórolni. Ma szerte a világon legalább 25 millió szerver működik, de számuk három-négy év múlva elérheti a 30 milliót. A másik nagy kihívás az IT-világ számára a következő években a környezetszennyezés minimalizálása. A szerverek hűtése folyékony technológiával történik, és a hűtés akkor is folyamatos, ha egy gép mindössze 10 százalékos kihasználtsággal működik.