Mol-kiárusítás

Maradék Mol-pakettjétől is megválik az állam. Piacra dobja az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. a Mol állami kézben tartott utolsó részvénycsomagját is.

Az olajtársaság papírjainak 1,7 százalékát képviselő, 40 milliárd forint értékű pakettet a kormány elsősorban a hazai magánbefektetőknek szánja. Az ár maximum 25,5 ezer forint lesz. A jegyzés november 21-étől várhatóan december elsejéig tart, ám az igénylési időszak az első három nap fejleményei alapján korábban is lezárható. Az aukcióra december 6-án kerül sor, a jegyzési árat pedig december 7-én teszi közzé az ÁPV Zrt.

A lakossági jegyzés során többféle módon lehet a papírokhoz hozzájutni. A teljes felajánlott 1,89 millió részvényből maximum 260 ezer darabot 1742 forintos értékkel beszámított kárpótlási jegy felhasználásával vásárolhatnak meg a magánszemélyek, akik mintegy 25 százalékos készpénzhányad ellenében korlátlan számú papírt igényelhetnek. Korlátozott mennyiség – fejenként 75 darab – kedvezményesen is megszerezhető. Akik például vállalják, hogy a részvényt 2007. április 27-ig megtartják, darabonként 2 ezer forinttal vásárolhatnak olcsóbban. Ugyanakkor erre és kárpótlási jegy beszámítására együttesen nem nyílik mód. A fentieken túl hozzájuthatnak a magánbefektetők fejenként legfeljebb 200 darab papírhoz a teljes jegyzési ár befizetésével is. A részvények allokációja kártyaleosztásos módszerrel történik majd, a lakosság által le nem jegyzett papírokat pedig a tőzsdén keresztül, aukció keretében értékesíti az ÁPV Zrt.

A legfontosabb kérdés természetesen az ár, amelynek egyelőre csak a maximuma ismert. A tényleges szám azonban minden bizonnyal ennél jóval alacsonyabb lesz, s igazodni fog a tőzsdei kurzushoz, hiszen nincs szó akkora pakettről, amelyet felárral vásárolnának meg az intézményi befektetők. A végleges lakossági jegyzési árat az aukción elkelt részvények forgalommal súlyozott átlagáraként határozzák majd meg, ez azonban természetesen nem lehet magasabb a maximumnál. Aukció hiányában – azaz abban az esetben, ha a teljes felkínált mennyiséget lejegyzik a magánbefektetők – a lakossági ár a jegyzési időszak utolsó két napjának súlyozott tőzsdei átlagára lesz. Abban az esetben pedig, ha az aukción a felkínált mennyiség 35 százalékánál kevesebb részvényt adnak el, az eladó választhat az aukciós ár és a jegyzési időszak utolsó két napjának súlyozott ára között.