Agyonszárított paraziták

Magyarországon évente sok száz gyermek fertőződik fejtetűvel - ez az élősködő családi háttértől, vagyoni helyzettől függetlenül gyakran megjelenik a gyermekközösségekben.














Speciális szárító. Fejtetvek ellen.

Ellene – ahogyan itthon is – világszerte leginkább rovarölő szerekkel védekeznek, amelyek általában vény nélkül kaphatók. Felbukkanak azonban időnként olyan fejtetvek is, amelyek viszont rezisztensek az egyszerűbb szerekre, így ellenük agresszívebb, ezért csak receptre kiadható gyógyszereket alkalmaznak. Az amerikai University of Utah kutatói az ilyen ellenálló rovarok elpusztítására dolgoztak ki új módszert.

Amerikában sok tízezer fejtetűfertőzést regisztrálnak évente, és ezek egyre növekvő részében azonosítanak a doktorok rezisztens tetvet a gyermekek fején. Ezeket pedig mellékhatás nélküli vegyszerrel megölni nehéz, ezért inkább ki kell őket szárítani – javasolták a utahi orvosok. A LouseBuster nevű eszköz erre képes: egyenletesen meleg levegőt fúj a hajra, így fél óra alatt nemcsak a kifejlett rovarokat, hanem még az ellenálló tokkal védett petéket – a serkéket – is halálra szárítja. Ezzel szemben a vegyszereket több ciklusban, hosszú ideig kell akalmazni, és a hatás sem garantált, ráadásul a kezelés mindig egy újabb, rezisztens tetűnemzedék létrejöttét is elősegíti. Egy átlagos hajszárítóval egyébként nem érhető el a LouseBusteréhez hasonló hatás: a kifújt levegő itt jóval erősebb, és – hogy a gyerekek fejbőrét kímélje – nem is olyan forró.