Papp István

Fizikai jelenlét nélkül kínál élethű találkozást az üzletemberek számára egy új találmány, a virtuális tárgyaló - tudtuk meg a Cisco Systems Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójától.

– Új szlogent tűzött zászlajára cége, amely némi magyarázatra szorul, és nem az idegen szavak miatt.


Fotó: Lakos Gábor

– A „Welcome to the human network” mottó az internet egy új fejlődési szakaszát jelöli. Az emberek számára a világháló mára a kommunikáció, a kapcsolat- és közösségépítés eszköze lett, míg a cégeknek az internet azt teszi lehetővé, hogy új üzleti modell alapján személyre szabott termékeket és szolgáltatásokat kínáljanak. A neten ugyanis az érték most már nem az adathalmaz, sokkal inkább a kreativitás és az intellektus lett.

– Ilyen kreatív terméknek gondolja az Önök által kifejlesztett virtuális tárgyalót is?

– Igen, a cég új technológiák kidolgozásáért felelős csapata nemrég egy újszerű ötlettel rukkolt elő, ami feleslegessé teheti, hogy üzletemberek földrészeket szeljenek át egy-egy tárgyalás kedvéért. Kell hozzá egy tárgyaló, abban pedig néhány nagy felbontású tévéképernyőből álló plazma felület. Az IP-hálózaton jön létre a szemtől szembeni találkozás élményét kínáló élethű kép- és hangátvitel, ami a résztvevőkben azt az érzést kelti, mintha mindannyian egy helyiségben tartózkodnának, mi több egy kerekasztalnál ülnének, holott valójában a világ egymástól távol eső pontjain vannak.

– Érdekes, alig sikerült Önnel időpontot egyeztetnem, mondván, állandóan külföldön van. Ezek szerint a szellemi termék tulajdonosa nem él a saját találmányával?

– A terméket csak a napokban jelentettük be, higgye el, nagyon várom, hogy a tesztfázist végre az éles üzem váltsa fel.

Ezen nem csodálkozom, hiszen az európai utasok türelmét újabban a légi közlekedés földi kiszolgáló személyzete teszi próbára. A másfél hete életbe lépett szigorított biztonsági intézkedéseket, úgy tűnik, Európa képtelen kezelni.

34 éves, nős, két fia van
Végzettsége: közgazdász (BKÁE)
Kedvencek
Könyv: Machiavelli: A háború művészete
Film: Holt költők társasága
Zene: U2
Hobbi: futás, utazás

– Káoszt én is tapasztaltam, és nem dobott föl, amikor közel két órát kellett várnom a biztonsági átvilágításra, ráadásul a kézipoggyásznak gondolt bőröndömet is fel kellett adnom, mert a tusfürdőm több volt, mint 10 milliliter. Járatot ugyan még nem késtem le az új biztonsági intézkedések miatt, de komoly veszélynek érzem a szigorításokat a légi közlekedésre nézve. Eddig ugye arról volt szó, mennyire fontos az ügyfél igényeinek a kiszolgálása, de itt már nem kiszolgálásról, hanem kiszolgáltatottságról van szó, pláne, amikor cipőmtől, övemtől megfosztva vizsgálgatnak egy fémérzékelővel. Azt gondolom, ha a repterek nem lesznek úrrá a helyzeten, idővel teret nyerhetnek az alternatív közlekedési lehetőségek.

– Kanyarodjunk vissza az IT-szektorhoz. A héten állt elő a Microsoft az első MP3 lejátszójával. Nem késő párbajra hívni az öt éve piacvezető Apple-t?

– Noha én ez utóbbi cég termékét használom, hosszú távon el tudom képzelni, hogy a Microsoft megszorongatja az Apple-t.

– Hadd citáljam egy internetező véleményét a „macbeszeljuk” fórumról. Az illető azt kérdezi, „hány pofára esés kell még” a Microsoftnak ahhoz, hogy rájöjjön, nem lehet mindenben jó, illetve vajon miért nem arra koncentrál, amiben sikeres?

– Egyszerű a válasz. Az informatikában, távközlésben, számítástechnikában nagyjából tíz éve közelítenek egymáshoz a technológiai megoldások, vagyis elmosódnak a határterületek. A vezetékes távközlés eddig csak hangot szolgáltatott, ma már IPTV szolgáltatást is nyújt. Sőt, a nem is olyan távoli jövőben előfordulhat, hogy a cégek a Google-tól vásárolnak informatikai megoldásokat, úgyhogy szerintem lesznek még itt meglepetések.

– Meglepetés most is akad. Igaz a legutóbbit más iparág szolgáltatta. Mit szól ahhoz, hogy az Audinak kutatás-fejlesztési kedvezményt sikerült kilobbiznia az államtól? Cége érez hasonló erőt magában az érdekérvényesítésre?

– Mi a véleményformálást, érdekérvényesítést – hasonlóan más amerikai cégekhez – az AmCham keretei között igyekszünk megvalósítani, amely megfelelő fórumot nyújt ahhoz, hogy a kormányzati és vállalati szereplők ütköztethessék álláspontjukat.