Fémes víz

Extrém körülmények között még a jól ismert vegyületek tulajdonságai is alaposan megváltoznak, ráadásul többnyire úgy, hogy azt lehetetlen előre megjósolni.

Amerikai elméleti fizikusok most a víz óriási hőmérsékleten és nyomáson várható viselkedését modellezték, és arra az eredményre jutottak, hogy ez az anyag ilyenkor másképp viselkedhet, mint azt korábban gondolták.


Az amerikai védelmi minisztériumhoz tartozó Sandia National Laboratories kutatói elsősorban a fémes víz tulajdonságait vizsgálták. Ez a víznek olyan állapota, amelyben az elektronok a fémekhez hasonlóan szabaddá válhatnak az anyagban, így annak vezetőképessége rendkívüli módon megnő. Kiderült, hogy a szélsőséges körülmények között az ilyen víz fázishatárait – vagyis ebben az esetben azok a hőmérsékleti és nyomás értékek, amelyek mellett szigetelőből fémes vezetővé válik – jóval alacsonyabbak, mint azt korábban számolták. Így e határok 7 ezer helyett már 4 ezer Kelvin fokos hőmérsékleten, és kisebb nyomáson (250 helyett 100 gigapascalnál) húzódnak. Az eredményeket a csillagászatban hasznosíthatják a kutatók, mondjuk egyes planéták mágneses terének vizsgálatában.