Oszvald Show

Zerkovitz Béla és Szilágyi László józsefvárosi operettjére tódul a nép a Terézvárosba. A Budapesti Operettszínház helyhiány miatt a Tháliában tartott bemutatót a Csókos asszonyból.

A Csókos asszony a prózai színházak operettje, hiszen dalai sokkal inkább kuplék, mint áriák, így a szerepek kiosztása ott sem okoz komoly problémát, ahol nincs tele a raktár drámai szopránokkal. Az Operettszínházban megfelelő hangból nincs hiány, a kihívás sokkal inkább színészi. A Csókos asszony librettója ugyanis jóval mozgalmasabb és sokszínűbb, mint a klasszikus nagyoperettek általában, jól megírt, eleven karakterek lakják a Nagytemplom utcát, no meg azt a kis palotát a Bajza utca sarkán. Szerepformálásból írták ki a vizsgát, az osztály pedig többé-kevésbé vette az akadályokat.

A címszereplő Fischl Mónika a színház egyik legszebb hangú művésze. Színészileg inkább a második felvonástól teljesít. A bonviván, Dorozsmai Pista Kátai István megformálásában nem elég hiteles: hősszerelmeséért valószínűleg nem sírnak úgy a Katókák, „kár volna a könnyekért”. Hangjára azonban nem lehet panasz. Bravúros Peller Károly Ibolya Edéje, és váratlanul színes Szendy Szilvi Rica Macája. Táncos kettőseik elvinnék a show-t, ha nem lenne a színpadon Oszvald Marika, aki akkora sztár a műfajban, hogy Kállai István dramaturg Hunyadinéból gyúrt neki főszerepet. Ilyen kegy csak valódi csillagoknak jár. Legutóbb talán Kellér Dezső tette ezt A csárdáskirálynő Cecíliájával Honthy Hannáért.


Fotó: Budapesti Operettszínház

Oszvald az operett zsenije. Mindent tud, minden mozdulat, hangsúly, hang, nézés, hallgatás, poén a helyén van. A kortalan szubrett nagy színésznő, vegye tudomásul az összes fanyalgó! Partnere, Faragó András Kubanek hentesként kissé vaskos, de kétségtelenül szórakoztató. Huszti Péter vénülő Tarpataky bárója hol ügyesen, hol kevésbé ügyesen egyensúlyoz a könnyed elegancia és a modorosság között. Túri Erzsébet díszletei, Kemenesi Tünde jelmezei igazi józsefvárosi hangulatot varázsolnak a Tháliába. Böhm György rendezése egy kicsit döcög ugyan, és talán túl sok – eredetileg az operettben nem szereplő – dalt emel be az előadásba, de a siker nem érdemtelen.

Csókos asszony Thália Színház › Rendező: Bőhm György › Szereplők: Huszti Péter, Fischl Mónika, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Kátai István › Következő előadások: november 9., december 5., 6., 7.