Jön-e a Mikulás?

Az elemzők többsége szerint nálunk elmaradhat az év végi tőzsdei erősödés. Ezúttal inkább a kötvénypiac tűnik jó befektetési terepnek.

Aki az év végére vár, hogy a karácsonyi prémiumát némi tőzsdei árfolyamnyereséggel fejelje meg, jobb, ha más befektetés után néz. Biztosat persze nem lehet mondani a következő hetek tőzsdei folyamatairól, de az elemzők egyöntetű véleménye szerint a Mikulás-rally – azaz a decemberben rendre érkező tőzsdei árfolyam-emelkedés – nálunk ezúttal elmarad. Nem így az éppen szárnyaló nemzetközi tőzsdéken, ahová a még további erősödést hozó Mikulás nagy eséllyel ellátogathat. Idehaza öröm az ürömben, hogy a rally elmaradásáért részben felelős euró-forint árfolyam egy, a jelenleginél is erősebb szintre állhat be. Ez pedig látványos utalás arra, hogy a külföldi befektetők nem pártoltak el a magyar piacról. Ugyanakkor nem valószínű, hogy karácsony előtt éppen a magyar, vagy más régiós tőzsde érdekelné őket; maradnak inkább az államkötvényeknél.


Karácsonyi tõzsdezárás New Yorkban anno. Az amerikai befektetõk az idén is jól járhatnak. Fotó: AFP

A SÁVBAN MARAD? Ijedségre ugyanakkor semmi ok, a szakértők drasztikus árcsökkenésre sem számítanak. A BUX az elmúlt hetekben egy 2 ezer pontos sávban mozog, valahol 21 és 23 ezer pont között, amelyben a közeljövőben – a héten kezdődött gyorsjelentési szezontól függően – vagy az alsó, vagy a felső határig juthat el. „Fél éves távon azonban egy lassú emelkedési periódus látszik” – állítja Dobár Péter, a CIB részvényelemzője. Sajnos jelenleg a negatív hírekre reagál erősebben a piac, ám a sávot alighanem tartani fogja az index. Érdemi áremelkedést inkább 2007-ben várnak a piaci szereplők, akkor sem rakétasebességűt. Egy reménybeli emelkedés sem a hazai mutatók javulásától, sokkal inkább a nemzetközi tőzsdék menetelésének átgyűrűzéséből várható. A lassuló észak-amerikai gazdaságban az államkötvényekről ugyanis egyre inkább a növekvő pluszhozammal kecsegtető tőzsdék papírjaira válthatnak a befektetők, s az így gerjesztett növekedést követni fogják az európai – így a régiós – börzék is.

Ha az egyes hazai papírokat közelebbről szemléljük, érthető a bizonytalan a hangulat. „A korábban magas kőolajáraktól hajtott Mol a közeljövőben alacsonyabb finomítói felárakat kénytelen érvényesíteni termékeiben, miközben az idén még nem várható újabb akvizíciós célpont megjelölése a vállalat részéről” – mondja Török Bálint, a Budacash elemzője. Az olajcég gyorsjelentéséből kiderül majd, milyen volt ebben a környezetben a teljesítménye. Egy kevéssé sikerült negyedév a jövőben csökkenő nyereségnövekedési ütemet vetíthet előre. Az év végére az elemző szerint csupán 21 ezer forintig erősödhet az olajcég részvénye, ám egy jóval optimistább K&H-becslés szerint 26,3 ezer forintig is felkúszhat a Mol kurzusa.


Árfolyamtábla tavasszal.Mi vár a forintra? Fotó: Dömötör Csaba

BANKI KILÁTÁSOK. Az OTP mutatói erősnek tűnnek, egyúttal látható, hogy az eddig tartott intenzív terjeszkedési politikát az organikus fejlődés váltja fel. A megvásárolt vagyonelemeket a bankcsoport szerves részeivé kell tenni, ami rövid távon nem kecsegtet óriási nyereség- és árfolyam-növekedéssel. A Buda Cash 7500, a K&H 8500 forintos árfolyamot vár év végére az OTP-től. A Magyar Telekomot egyelőre sarokba szorítja montenegrói vállalatának lezáratlan ügye; részben ez okozza azt, hogy egyelőre nincs érdeklődés a papírok iránt.

Nincsenek jobb helyzetben a gyógyszerpapírok sem, amelyeket egyik oldalról az új gyógyszertörvény, a másik oldalról a hirtelen megerősödött forint szorít egy meglehetősen szerény növekedési pályára. A gyógyszerkassza jövő évi, a gyógyszergyártók által várható, finanszírozását az e héten (lapzártánk után) napvilágot látó deficitcél határozza majd meg, ami nagyban befolyásolja az árfolyamukat. Azt követően azonban sok függ majd a forint árfolyamától. Ez a legtöbb befektető szerint egy könnyen értelmezhető árfolyam-befolyásoló tényező, ami könnyen meghatározhatja az Egis és Richter jövőbeni árfolyamát. A két nagy exportáló cégnél ugyanis nem mindegy, mennyi forintot kapnak az euróért, dollárért eladott termékeikért. A K&H a Richtert 42,4 ezer, az Egist 28,8 ezer forint közelébe várja az év végére. (A gyorsjelentési szezonról lásd még írásunkat a 88. oldalon.)

A forint árfolyamát azok a külföldi befektetők hajthatják fel, akik a magas hazai kamatokat kihasználva öntik az év végére megmaradt likvid pénzeszközeiket a magyar államkötvényekbe. Lányi Bence, a Raiffeisen elemzője szerint amennyire nem attraktív egyelőre a magyar tőzsde régiós versenytársaihoz képest, annyira kívánatos a magyar állampapír. Ennek tízéves változata – a múlt héten rekordszintre süllyedt amerikai államkötvényekhez képest – immár 3,5 százalékos felárat nyújt. A világ feltörekvő piacainak valutái az amerikai gazdaság lassulásának jeleire erősödtek. A tengerentúli kamatcsökkentésekre válaszul viszont a befektetők a kockázatosabbak piacok felé fordultak, ahol magasabb kamatokkal várják őket.

Az általunk megkérdezett elemzők szerint azonban ez csak az érem egyik oldala. Az elmúlt hat hónapban 6 százalékkal küzdötte magát feljebb a forint az euróval szemben, miközben régiós versenytársai közül a lengyel zloty 2 százalékkal, a szlovák korona 2,5 százalékkal, a cseh korona pedig mintegy 0,5 százalékkal erősödött. A forint kitüntetett szerepe válasz a foganatosított deficitcsökkentési lépésekre is, amelyek megnyugtatták a külföldi befektetőket. Az ősszel kirobbant belpolitikai válság láthatóan nem mozdítja el a kormányt a helyéről, az Európai Unió pedig elfogadta a magyar konvergencia-programot, amelynek a sarokszámaira épül a jövő évi magyar büdzsé.

KÖTVÉNYREMÉNYEK. A most vásárolt magyar államkötvényeken egyébként rövid távon is lehet haszon. A piacok ugyanis – az erős forintárfolyamra válaszul – összességében legfeljebb 1 százalékos kamatcsökkentést remélnek a Magyar Nemzeti Banktól jövőre, ami ha bekövetkezik, rögtön tetemes árfolyamnyereséget jelent a most vásárolt, és akkor eladott kötvények tulajdonosainak. A CIB 260 forint fölé várja az év végére az eurót. A Raiffeisen szerint a forint új egyensúlyi árfolyama 260 és 270 forint közé került, és december utolsó napjaira a mostani 260-as szintről 265 forintig korrigálhat.