Brüsszeli ború

Kétségesnek tartja az EU a magyar kiadáscsökkentési programot.














Eltér egymástól az Európai Unió és a magyar kormány következő évekre vonatkozó előrejelzése a GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozóan. Ennek hátterében részben az áll, hogy Brüsszel a jelentés átfutási ideje miatt csak a júliusban bejelentett intézkedéseket tudta figyelembe venni, s még nem ismerte prognózisa elkészítésekor a költségvetési törvény tervezetét. E mellett azonban az uniós jelentés kétségeit fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a tervezett kiadáscsökkentések – elsősorban a közszféra létszámleépítése és bértömeg-befagyasztása – megvalósítható lesz-e a kormány terveinek megfelelően. Hasonlóan ítélik meg a brüsszeli közgazdászok az egészségügyi kiadások csökkentését is. Az EU továbbá a kormány által vártnál magasabb költségvetési kamatkiadásokra számít, mivel az államadósság és az ezt finanszírozó kötvények hozamai álláspontjuk szerint egyaránt emelkednek.















Mindezek alapján az Európai Bizottság legfrissebb, az idei és a jövő évi magyar államháztartási hiányra vonatkozó becslése egyaránt pesszimistább a grémium által tavasszal megfogalmazottnál, illetve a budapesti kormány hivatalos várakozásainál (lásd a táblát). A brüsszeli számítások alapján egyébként 2007-ben is a magyar hiány lesz a legmagasabb a régióban (lásd a grafikont), sőt az egész unióban.

A Bizottság várakozásai szerint a GDP az EU-ban 2,8 százalékkal gyarapszik az idén. A növekedés motorja továbbra is az erős belső kereslet marad. Jövőre azonban kedvezőtlenül hat az európai gazdaságra az Egyesült Államok visszafogottabb növekedése, így az uniós tempó csaknem 2 százalékig lassul. Ez érinti a magyar gazdaságot is: a hatását nagyrészt jövőre kifejtő megszorító intézkedések fékező ereje mellett az export növekedési üteme is lanyhulhat valamelyest, bár így is valószínűleg meghaladja majd az importét.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos szerint az Európai Unió gazdasága az idén, valamint a következő két évben egyaránt eléri az inflációmentesen tartható, potenciális szintet. Egyébiránt pedig Brüsszel továbbra is rajta tartja a szemét Budapesten, lévén Magyarország megsérti a 3 százalékos hiánykritériumot.