Online médiavásárló portál indult

Elindult Magyarország első, kizárólag médiavásárlásra specializálódott oldala, a www.mediaoutlet.hu. A weboldal az összes médiatípust próbálja lefedni, mint egy elektronikus piactéren, az adott sajtó, tv, plakát, banner, teletext, vagy egyéb médiafelület konkrét ajánlatát meg is lehet venni.

Az oldal úgy működik, mint egy virtuális média sales-es csapat, illetve egy olyan médiaügynökség, mely az interneten keresztül közvetíti partnerei hirdetési lehetőségeit. A médiatulajdonosok erre az oldalra tehetik fel az eladni szándékozott hirdetési felületeiket, a vevők (hirdetők, elsősorban a kis- és középvállalatok köréből kikerülő direkt hirdetők) pedig egy kattintásnyira lesznek az adott médiafelület megvásárlásától.

A weboldalon a „last minute” ajánlatok is közzétehetők. Az árak így jóval kedvezőbbek az eredetileg meghirdetett tarifáknál, s mód nyílik egyedi megjelenési lehetőségek megvásárlására is. De az oldalra várják az időben ébredő, élelmes vevőknek szánt ajánlatokat is, melyek segítségével hamar elkelhet egy keresett felület. Az oldal elsősorban a reklámpiac, a kisebb hirdetői csoportok (pl. kisebb kreatívügynökségek, önálló hirdetők) igényét igyekszik kiszolgálni. A hazai középvállalatok számára mindenképpen az intenzívebb, hatékonyabb marketingmunka jelenthet kitörési pontot.

Az oldalt üzemeltető Mediaoutlet Kft. vezetője, Kecskeméti Attila szerint az Egyesült Államokban is egyre jelentősebb az igény, hogy maga a médiavásárlás az interneten, erre szakosodott oldalon keresztül történjen. Eddig is számos kezdeményezés volt: akár a rádiós piacon, vagy akár egyes célcsoportokat elérő médiacsatornákra fokuszáló oldalak sikeresen működnek az USA-ban.

Az előzetes kutatások szerint most érett meg a hazai reklámpiac, hogy a médiavásárlás online platformon is működjön, felgyorsítva, leegyszerűsítve az eladás-vétel folyamatát. A nagyszámú direkt hirdető, az egyes médiafelületek esetében last minute eladásra kerülő készletek nagysága, vagy éppen a szezonális ingadozás is az online értékesítés létjogosultságát igazolja.


A weboldal első ügyfelei között megtalálható a TV2, a Heti Válasz, a tematikus kiadványokat megjelentető Direx Média, illetve a webnyeremeny.hu. Rövidesen több más nagy médiatulajdonos ajánlata is elérhető lesz, ezekről már folynak az egyeztetések.

Címkék: Vállalkozás