Nem dobogó szív

Beépített hidraulikus pumpák segítségével működik a ma használatos mesterséges szívek többsége, így ütemesen lüktetve tartják fenn a vérkeringést.














Speciális mûszív. Évtizedekig mûködhet.

Az amerikai Thoratec nevű cég legújabb fejlesztése ettől eltérő elven segít a betegeken: egyetlen apró propellerrel folyamatosan, megszakítás nélkül áramoltatja a vért, ezért a beültetésen átesetteknek furcsa módon nincsen pulzusuk. A bal szívkamra működését hasonló, folyamatos üzemmódban támogató eszközök már léteznek, a Heartmate III nevű eszköz azonban teljes egészében képes helyettesíteni a szívet, amelyet így mindenestül eltávolíthatnak az orvosok. A műszívből eredő csöveket csupán a testet oxigénben dús vérrel ellátó aortához, valamint a tüdővénához kell csatlakoztatni. Maga a „motor” lapos, beültethető korong, amelyben mágnesességgel felfüggesztett apró rotor forog. Mivel ez az alkatrész gyakorlatilag levitál – hasonlóan a mágnesvasúthoz -, csupán a vérrel érintkezik, így nem kopik, ezért évtizedekig is működhet. A propeller kialakítása mellesleg megelőzi a trombózist, és az egyéb, a vérsejtek esetleges nem természetes keringéséből eredő problémákat is. A szív, amelyet a hasfalon átvezetett drótokon keresztül a testre csatolt elemek táplálnak energiával, percenként akár 12 liter vért is átpumpál, ami már komolyabb fizikai igénybevételhez is elegendő. Ráadásul, mivel a korong kicsi, nemcsak jól megtermett férfiak esetében használható, mint például a nemrég engedélyezett AbioCor nevű eszköz (Figyelő, 2006/38. szám), hanem a jóval kisebb mellkassal rendelkező nők testébe is beültethető.

Mivel a nem dobogó szív jól működik a kísérleti állatként használt borjakban, jelenleg szakmai vita folyik arról, hogy a pulzus hiánya milyen problémákat okozhat az amúgy is megviselt keringéssel rendelkező betegekben. A pulzusnak ugyanis fontos szerepe van a kapilláriskeringés fenntartásában, ami nélkül az egész szervezet elégtelenül működik