Akár 25 ezret is spórolhatunk a kötelező biztosításon

Október 30-án kell közzétenniük a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kínáló biztosítóknak, biztosítási egyesületeknek 2007. évi díjaikat. Az autótulajdonosok szemlélete nagy valószínűséggel az idén sem változik: az elmúlt évekhez hasonlóan most is elsődlegesen az ár alapján döntenek majd.

„A gépjármű-tulajdonosok minden évben többet takaríthatnak meg (a 2004. évi díjak alapján még 16 ezer forintot, a 2006-i adatok alapján pedig már 22 ezret), ami annak is köszönhető, hogy minden évben van olyan piaci szereplő, amelyik állományt akar gyűjteni, s ezért a piaci átlagnál jóval alacsonyabb díjakkal rukkol elő” – mutatott rá Mestyán András, a CLB Független Biztosítási Alkusz igazgatója. Az elmúlt években jellemzően 7-8 ezer forint volt az a „küszöb”, amely már váltásra ösztökélte az autósokat, míg az ügyfelek 75 százaléka találhatott magának olyan ajánlatot, ahol több mint 15 ezer forintot spórolhatott meg.

Az autósok díjérzékenysége a novemberi váltáskor „ütközik ki”: tavaly novemberben átlagosan 40 ezer forintos kgfb-díjak születtek, ezzel szemben az évközi kgfb-szerződések átlagosan 55 ezer forintra köttettek. Ennek okát abban látja Mestyán András, hogy év közben jóval kevesebben veszik igénybe az online alkuszok segítségét.

Új szereplő, többletszolgáltatások

Az idén új szereplővel bővül a kgfb-t kínálók köre: színre lép a Signal Biztosító. A stratégiájáról mindeddig annyit közölt hivatalosan, hogy a célcsoportok részére megfelelően szegmentált, kockázatarányos díjakkal kíván piacra lépni. Egy biztosító egyesület ugyanakkor kiesik a novemberi váltásból: a TIR tevékenységét ugyanis a PSZÁF felfüggesztette, a MÁV esetében a korábbi felfüggesztés csak november végéig szól, így decembertől várhatóan már köthet új szerződéseket, és így részt vehet az idei biztosító-átváltási időszakban is. A TIR-nek 2007. márciusig szüneteltetnie kell tevékenységét. Kérdés, hogy a két biztosító egyesület ügyfelei – tavaly összesen közel 80 ezren pártoltak át hozzájuk – hogyan döntenek, melyik piaci szereplőt választják.

„Elképzelhető, hogy több biztosító a kötelező biztosítás alapszolgáltatása mellé többletszolgáltatást kínál majd, s nem kizárt, hogy ezért nem kell külön fizetniük az ügyfeleknek” – véli Mestyán András. S persze annak is van esélye, hogy a piac nagyobb szereplői nem a díjakkal akarják megnyerni a „csatát”, hanem a minél jobban felépített kommunikációs és marketingstratégiájukkal.

Akár 500 ezren is válthatnak

„A kormány megszorítási intézkedéseinek következtében az idei váltásnál felértékelődhetnek a megtakarítások: egy kisebb megtakarítás esetén is nőhet az ügyfelek váltási hajlandósága” – fogalmazott Mestyán András. Véleménye szerint 5-6 ezer forintra csökkenhet a váltási hajlandóság küszöbe, miközben az átlagos megtakarítási összeg is tovább nőhet, elérheti a 25 ezer forintot. Ennek következtében elképzelhető, hogy a tavalyi 300 ezerrel szemben az idén már 500 ezren váltanak biztosítót.

Címkék: pénzügy