Varga Mihály: nincs Orbán-csomag

A Fidesz alelnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta: nem létezik Orbán-csomag, de a Fidesznek van javaslata, amely kiutat jelentene az államháztartás jelenlegi súlyos helyzetéből. Szerinte a magyar gazdaság jelenleg borotvaélen táncol.

A napilap azon kérdésére, mit szól Katona Tamás távozásához, a politikus annyit felelt: nem számítanak gazdaságpolitikai fordulatra, a gazdaságpolitika fő irányvonalát ugyanis Gyurcsány Ferenc, Veres János és Kóka János alakítják. „A Pénzügyminisztériumnál eddig két ember tette a legnagyobb erőfeszítéseket a valós folyamatok leplezése érdekében: Draskovics Tibor és Katona Tamás. A kormányszóvivői tájékoztatás szerint a menesztett államtitkárra azonban más fontos beosztásban számítnak a jövőben, ne legyünk túl optimisták” – tette hozzá Varga Mihály.

A Fidesz-kormány pénzügyminisztere szerint a gazdaság jelenleg borotvaélen táncol. „A piac egyelőre kivár, ám ha elfogy a türelem, akkor csak rossz forgatókönyvek jöhetnek számításba: elszabadul a forint árfolyama, újabb leminősítést kapunk, és kivonulnak a befektetők” – véli Varga Mihály.

Nincs Orbán-csomag

A Fidesz alelnöke elmondta, pártja gazdaságpolitikai programja négy pillérre épül: a hitelesség visszaszerzésére, az államháztartás konszolidációjára, a versenyképesség javítására és az euró bevezetésével kapcsolatos társadalmi konszenzus szükségességére. „Ezekhez elsősorban az állami kiadások lefaragása szükséges” – véli Varga Mihály. Hozzátette: azért javasolják a reformalapot, mert az emberek úgy érzik, terheik folyamatosan növekednek, miközben az általuk befizetett pénz elfolyik. Ezért az államháztartás elkerülhetetlen reformját egy külön pénzalap biztosítaná. Példaként említette, hogy ha a Ferihegyi repülőteret úgy adtuk volna el, hogy a befolyó pénz a reformalapba kerül, az összeg most rendelkezésre állna.

Nem az adóemelésre

Az ellenzéki politikus ismét kifejtette: nem gondolkoznak adóemelésben, felhívta azonban a figyelmet arra, hogy lényegi változásra van szükség a nyugdíjrendszerben. Ezt a Fidesz a nyugdíjrendszer állami oldalának erősítésével kívánná elérni, illetve az öngondoskodás hangsúlyozásával. Hozzátette: nem értenek egyet a kormány gazdaságfehérítő programjával sem. Véleményük szerint nem a szigorodó adó- és vámellenőrzés, hanem az adócsökkentés a megoldás. Kifejtette ugyanakkor, hogy a radikális társadalombiztosítási járulékcsökkentést ők sem tartják aktuálisnak, előbb át kell alakítani az egészségügyi rendszert.

Még most sem ismerjük a valós helyzetet

Varga Mihály szerint még mindig nem ismeri a lakosság a valós gazdasági mutatókat. „A kormány mindeddig nem állított fel diagnózist a gazdaságról, csupán az általa sikeresnek vélt terápiát mutatta be” – nyilatkozta az egykori pénzügyminiszter. Hozzátette: nem érti a titkolózást, hiszen a hitelesség árát meg kell fizetni.

Címkék: üzlet