Fokozódó bizonytalanságra készülhetnek a befektetők

Az euró több mint két forintot erősödött arra a hírre, hogy Gyurcsány Ferenc bizalmi szavazást kezdeményezett maga ellen a parlamentben. Orbán Viktor ultimátuma már csak hab a tortán.

Gyengült a forint

Az eurót hétfő délután 4 órakor 274,85/95 forinton jegyezték, szemben a pénteki 273,20/30 forintos árfolyammal. A dollárral délután 215,75/216,00 forinton kereskedtek, míg pénteken 215,80 forintot ért az amerikai deviza. Az állampapírpiacon mintegy 10 ponttal emelkedtek a hozamok a pénteki értékekhez képest. A bankközi forintpiacon az új tartalékolási periódus első napján 7,60/70 százalékra emelkedett az overnight kamat a pénteki 6,85/95 százalékról.



Önmagában már a bizalmi szavazás híre sem pozitív a hazai pénz- és részvénypiacok szempontjából, de Orbán Viktor ultimátuma kifejezetten problémás – kommentálta a vasárnapi eredmények utáni friss fejleményeket lapunk megkeresésére Török Zoltán. A koalíciós pártok eddigi megszólalásai alapján a Raiffeisen elemzője szerint nem látszik valószínűnek, hogy Gyurcsány Ferenc elbukná a parlamenti bizalmi szavazást, de ez újabb jele annak, hogy a politikai bizonytalanság fokozódhat.

Orbán Viktor ultimátuma pedig méginkább azt vetíti előre, hogy a bizonytalanság intenzívebbé válik, és a korábbinál vártnál hosszabb időre befolyásolhatja a befektetők hangulatát.

Hasonlóképpen vélekedett Németh Dávid, az ING elemzője is, aki szerint semmiképpen sem jó hír a bizonytalanság elhúzódása. Egyelőre ugyanakkor ő sem látja annak nagy kockázatát, hogy a szavazásba belebukna a regnáló kormányfő, de egy limitált rizikó beépül az árakba. Ha Gyurcsány Ferenctől mégis megvonnák a bizalmat, az az elemző szerint tovább gerjesztheti az eladói nyomást. Ha előrehozott parlamenti választásra kerülne sor, akkor azt a jelenlegi hangulatban szinte biztosan elveszítené a baloldal, ezt pedig a befektetők – különösen a külföldiek – forinteladással „díjaznák” a populista ígéretei miatt igen rossz renoméjú Orbán Viktortól való aggodalmaik miatt – mondta el Németh Dávid.

A forint egyébként gyengüléssel reagált a bizalmi szavazás hírére, de Orbán Viktor ultimátuma már nem eredményezett újabb nagy eladói hullámot. Az euró jegyzése a délelőtti 273 forint körüli szintről 275,90 forintig ugrott föl akkor, amikor a piacon az első hírek elterjedtek a bizalmi szavazásról. Az október 6-ára meghirdetett bizalmi szavazás hivatalos bejelentésáének hírére – délután kettő órakor – kissé lecsillapodott a piaci hangulat, az euró jegyzése negyed háromkor 275,00 forint körül látszott stabilizálódni.


Címkék: pénzügy