A budapesti események nem befolyásolják a gazdaság értékelését

Az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsának finn elnöksége szerint a magyarországi események kezelése a magyar hatóságok feladata. Az események nem befolyásolják a konvergenciaprogram elbírálását.

„Nem feladatunk beavatkozni az ilyen ügyekbe” – monda az Európai Bizottság szóvivője kedd délben. Egy másik szóvivő szerint az események – ideértve a Szabadság téri vandalizmust és Gyurcsány Ferenc beismerését, hogy pártja hazudott a választóknak a választási kampányban – nem befolyásolják a magyar konvergenciaprogram elbírálását, amivel a következő hetekben végez az Európai Bizottság.

A szóvivő szerint Gyurcsány Ferenc beszéde nem rendítette meg a bizottság hitét a kormányban és a konvergenciaprogramban szereplő adatokban: „Mi nem hozhatunk ítéletet a [tagállamok] kormányáról, viszont a [konvergenciaprogram] elbírálásához szükséges információnak birtokában vagyunk.”

Arra a kérdésre, hogy vajon a bizottság nem fél-e attól, hogy a politikai helyzet fenyegetné a magyarországi reformokat, a szóvivő elmondta: „Ezzel kapcsolatban nem fogunk találgatni. A bizottság és a kormány egyaránt úgy látja, hogy a magyar államháztartás helyzete aggasztó, ennek rendezésére készült a konvergenciaprogram. Az álláspontunk az, hogy az államháztartási hiány csökkentése Magyarország, a magyar emberek és a gazdaság érdeke, mert [az alacsony hiány] segíti a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést.”

Joaquín Almunia gazdasági uniós biztos szóvivője szerint a konvergenciaprogramot „a hó vége felé” fogják értékelni. Az eredetileg év elején elfogadandó programot azért kellett újra megcsinálni, mert a bizottság kifogásolta, hogy abban szinte semmilyen konkrétum nem szerepelt. Az Európai Bizottság jóváhagyását követően az uniós pénzügyminiszterek veszik szemügyre a konvergenciaprogramot, várhatóan az októberi ülésen. Szakértők szerint mind a bizottság, mind a tanács el fogja fogadni a terveket, az elsődleges, általános reakciók eddig is kedvezőek voltak.

Címkék: üzlet