Újabb vizsgálatok a Transelektro-ügyben

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) témavizsgálatot indított a Transelektro cégcsoport finanszírozásában résztvevő bankok körében – olvasható a felügyelet honlapján. Közben az ügyészség nyomozást rendelt el a csoport kuvaiti beruházási hitelének ügyében is.

A felügyelet a részt vevő bankok Transelektro cégcsoporttal szembeni kockázatvállalását és az azzal kapcsolatban alkalmazott kockázatkezelési tevékenységét ellenőrizte a 2004. IV. negyedévétől 2006. I. negyedévig terjedő időszakban.

A CIB Bank Zrt., az IC Bank Zrt., a KDB Bank Zrt., az MKB Nyrt. és az OTP Bank Nyrt. vonatkozásában a felügyelet határozatban hívta fel a hitelintézetek figyelmét arra, hogy a kockázatkezelésük során fordítsanak kiemelt figyelmet az ügyfelek, ügyfélcsoportok pénzügyi-gazdasági helyzetének folyamatos figyelemmel kísérésére, továbbá kockázatvállalási gyakorlatuk során minden esetben maradéktalanul tartsák be a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.

A Magyar Hírlap értesülései szerint a bankok egy része nem tartotta magát következetesen a hitelezési előírásokhoz: általában nagyon alacsony, 30 százalékos céltartalékot képeztek a hitelekre, míg az MFB szinte a teljes kölcsönállományra képzett kockázati céltartalékot.

A lap úgy tudja, hogy az Eximbank által nyújtott garanciákból a KDB Bank és az OTP Bank összesen már egymilliárd forint körüli összeget hívott le. A Transelektro-csoport négy tagja közül egyedül felszámolás alatt lévő Ganz Transelektro Közlekedési Rt. által felvett hitel mögé állított garancia összegét már át is utalták a bankoknak.


Nyomozás is indult


A Magyar Hírlap értesülése szerint közben nyomozást rendelt el az ügyészség az Eximbank feljelentése nyomán a Transelektro-csoport kuvaiti beruházási hitelének ügyében is. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a beruházás finanszírozásra a Transelektro több banktól is felvett hitelt, amelyet más célokra, így a csoport általános működési költségeinek fedezésére fordított.

Címkék: üzlet