Férfiklimax

Közismert tény, hogy a nők esetében a növekvő életkorral csökken az ivarsejtek minősége.














Hímivarsejt. A korral szaporodó génhibák.

Mivel a nők születésüktől fogva őrzik petefészkükben a petesejteket, azokban idővel genetikai károsodások halmozódhatnak fel, így a korosabb nők hajlamosabban a terméketlenségre, gyermekeik pedig nagyobb valószínűséggel születnek rendellenességekkel.

Ezzel szemben az orvosok mostanáig úgy vélték, hogy a klimax, vagyis az idős korral járó hormonális változás-sorozat férfiaknál a spermiumok minőségét nem érinti. Nemrég azonban a Lawrence Livermore National Laboratory genetikusai bebizonyították: az idősebb férfiak hímivarsejtjeiben is kialakulnak DNS-károsodások.

A kutatás jelentősége, hogy véget vet annak a mítosznak, miszerint a férfiklimax legfeljebb a libidót érinti, és maximum egyéb, a közvetlen nemzőképességgel nem összefüggő változásokat okoz.

A kutatók 22 és 80 év közötti férfiak hímivarsejtjeit vizsgálták, és úgy találták, hogy a legidősebb férfiak spermiumaiban kétszer annyi génhiba fordult elő, mint a fiatalabbaknál. És bár az anyák életkorával egyértelműen összefüggő Down-szindrómához ezeknek biztosan nincs közük, kiderült, hogy a spermiumokban leggyakrabban megfigyelhető mutáció a törpenövés kockázatát hordozza, azaz az utódokban a csontok rendellenes fejlődését okozza.

Címkék: Hetilap: K+F