Mona Lisa hangját idézte meg

egy japán kutatócsoport.

A tudósok, akik igazságügyi szakértőként szerezték tapasztalataikat, a női arc felépítése és arányai alapján rekonstruálták a hangot, állításuk szerint 90 százalékos pontossággal. A mérések alapján egyébként Mona Lisa 168 centiméter magas lehetett. Önarcképei felhasználásával Leonardo da Vinci hangját is előállították már.

DNS molekulákkal erősítik
a szerves alapú LED-ek, az OLED-ek fényét amerikai kutatók, akik lazacokból származó örökítőanyagot építettek be a fényforrásokba. A félvezetőként működő DNS harmincszorosára növeli az így előállított BioLED-ek fényerejét. A kutatók rövidebb életciklusú termékekben, például digitális címkékben használnák a BioLED-eket.

Az elütött gyalogost védő rendszert
fejlesztettek ki a Jaguar mérnökei. Az autó szenzorai képesek megkülönböztetni a gázolást más ütközésektől, és a másodperc harminc ezred része alatt légzsákszerű védelmi rendszert hoznak működésbe. Ez elsősorban a gyalogos fejét óvja.

Elutasította az Európai Bíróság a Galileo
név használatát megkérdőjelező keresetet. Az európai uniós támogatással kiépülő Galileo műholdas navigációs rendszer elnevezését az elektronikus információszolgáltatás területén tevékenykedő Galileo cégcsoport kifogásolta.

Az Itokawa üstökös
szivacsszerű szerkezettel rendelkezik, és kész csoda, hogy egyben marad – állítják amerikai tudósok. A japán Hayabusa űrszonda mérései szerint az 500 kilométer hosszú üstököst porszerű anyag építi fel és térfogatának legalább 40 százaléka üres tér. Így egyelőre érthetetlen, mi tartja össze.

Címkék: Hetilap: K+F