Logaritmikus óra

Gyerekjáték az emberi értelem számára, hogy azonos értékű diszkrét mennyiségekben gondolkodjon.














Postagalamb. Idõérzékelése evolúciós vívmány.

Ez vezet ahhoz, hogy az ember tud számolni, de ahhoz is, hogy bizonyos fizikai mennyiségeket szimmetrikusnak fogjon fel, azaz – mint például a hossz, vagy a tömeg esetében – képes legyen azok felének, vagy kétszeresének megállapítására is. Sőt, az emberi agy számára az idő is ilyen mennyiség. Az időt az állatok ezzel szemben meglehetősen aszimmetrikusan fogják fel; kanadai kutatók szerint a postagalambok pedig egyenesen logaritmikus skálán érzékelik az idő múlását.

A University of Western Ontario biológusai kísérleteik során arra idomították madaraikat, hogy azok megkülönböztessék egy lámpa „rövid”, 1 másodperces fényfelvillanását egy „hosszabb”, 16 másodperces kivilágításától. A galambok megtanulták, hogy ennek megfelelően lábaikkal két különböző, a kalickájukban elhelyezett karra lépjenek. Amikor azonban ezután a kezdeti értékektől eltérő – 1 másodpercnél hosszabb, de 16-nál rövidebb – ideig villantották fel előttük a lámpát, a szárnyasok a várttól eltérően reagáltak. Az emberi logika szerint ugyanis a hétmásodperces ingert még rövidnek, a kilenc-másodperceset pedig hosszabbnak kellett volna jelezniük, ehelyett azonban már négy másodperc után a hosszabb intervallumhoz húztak. A vizsgálatok egyértelműen megmutatták, hogy számukra logaritmikus skálán múlik az idő.

A kutatók szerint a galambok módszere evolúciós vívmány, amelynek előnye, hogy a logaritmus használatával a nagyobb mennyiségek könnyebben feldolgozható rövidebb skálára sűríthetők – ennek pedig például madárvonulás idején lehet jelentősége.

Címkék: Hetilap: K+F