Több tízezer gazdát „moshat el” a belvíz

A jelentős belvízkárok miatt több tízezer termelő gazdaságilag ellehetetlenülhet: a becsült adadtok alapján a hozamkiesés több mint 20 milliárd forint – nyilatkozta a MOSZ főtitkára a Napi Gazdaságnak.

A termelőket érő legjelentősebb belvízkárok Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Hajdú-Bihar és Csongrád megye térségeiben, valamint Szabolcs, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes részein keletkeztek, és az érintett több tízezer termelő számára gazdasági ellehetetlenülést okoz – mondta a lapnak Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkára. A sorozatos károk nyomán a belvíz sújtotta területen gazdálkodók saját erejükből, kormányzati segítség nélkül már nem képesek talpra állni. Az érintett területeken a túlnedvesedés miatt 300 ezer hektár egyáltalán, 150 ezer hektár pedig gazdaságosan nem művelhető.

A MOSZ ezért nemzeti támogatás biztosítását javasolja, ami nem jelentene többletköltséget: az érintett gazdálkodók ugyanis nem tudnak megfelelni a területalapú támogatás (SAPS), illetve annak nemzeti kiegészítése (TOP UP) feltételeinek. Az így megmaradó összegből a MOSZ szerint létre kellene hozni a már sokszor beígért katasztrófaalapot. További javaslat, hogy a gazdákat ért károk mérséklésére kárenyhítő támogatást kell adni a mezőgazdasági termelőknek. A harmadik indítvány, hogy kedvezményes hitelekkel, illetve hitelek átütemezésével a kormány nyújtson segítséget a kilátástalan helyzetbe került termelők talpraállításához.

Címkék: üzlet