A nyúlláb hadművelet

Kész aranybánya a kompromisszumképes rendezők számára a Mission Impossible-széria.

Amikor a harmadik folytatás rendezőjeként a Tom Cruise által csak virtuóz hülyegyereknek nevezett David Fincher, a zseniális Hetedik rendezője is képbe került, ám az első egyeztetést követően ki is esett belőle, már tudni lehetett, hogy az M:I III olyan lesz, amilyennek Cruise akarja: lélektelen, de nézhető, masszív hancúrozás csapásmérő eszközökkel meg a nehézsorsú ügynökkel, aki a világbéke-teremtés közben ráadásul saját szerelmének túszává válik.


A munkát végül a 39 éves J.J. Abrams, a pszichopaták és fóbiások kedvenc tévésorozatai, a Lost – Eltűntek és a brutális Alias kreátora kapta meg. Abrams feladata mérsékelten érdekes, ám kihívásokkal teli volt: az ősszel kereskedelmi forgalomba kerülő kommunikációs eszközök termékbemutatójával egy időben újraértékesíteni kellett az MI-projekt legfontosabb brandjét, Tom Cruise-t, de úgy, hogy a James Bond-filmeket a kőkorszakba bombázza vissza, plusz a részenként megszokott 300 millió dolláros profitot is garantálja. Az M:I III az ismert komponensek újrakeverésével könnyedén felel meg mindkét elvárásnak. Megint meg lehet bámulni a legnagyobb sztárokat: Laurence Fishburne játssza az Antohny Hopkinsból és Condoleezza Rice-ból összegyúrt Főnököt, Ving Rhames a rendíthetetlen jó barátot, Michelle Monagham Ethan szerelmeként az akkor már számos szempontból terhes Katie Holmes emlékképe, a minden filmjében romlott és gátlástalan ultratehetség, a friss Oscar-díjas Philip Seymour Hoffman pedig a világraszóló rosszcsont.

Az M:I III további vonzó ajánlataihoz tartoznak a jól konstruált akciójelenetek, köztük a sanghaji felhőkarcolókról végrehajtott basic-ugrás, a helikopteriális ökokatasztrófa a szélenergiamalom-veteményesben, és az utóbbi időben a True Lies-ban és a Licence to Killben is túlreprezentált, felülről remekül fényképezhető Key West-i hídon rendezett, tűzijátékba torkolló rajtaütés, meg az a pár perc, amikor Cruise a szcientológia egyik főpapjaként helyi viseletben sétál a Vatikánban. Láthatók további, visszaesőként elkövetett szabálysértések is, amelyek közül a legkínosabb, hogy Hunt ügynök sem Armani, sem Levi’s 501-es farmeréhez nem visel derékszíjat.


Mission: Impossible III • Amerikai, 128 perc • Rendező: J.J. Abrams •Főszereplők: Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman, Ving Rhames

Címkék: Hetilap: Plusz