Fényes ötletek

Van néhány „fényes ötletünk”, amelyek némelyike kissé őrültnek hat, de feldobhatják a szürke hétköznapokat, vagy jó szolgálatot tehetnek nehezebb percekben, például áramszünet idején.

Hétköznapinak nem nevezhető fényforrásokról van szó, amelyekkel „felvillanyozhatunk” egy lakást – vagy a hangulatot.

Példának okáért itt van rögtön az internetről is beszerezhető, csaptelepbe szerelhető világítás. Most nyilván azt kérdezik, mi értelme a vizet megvilágítani? Bár a válasz az, hogy alapvetően semmi, a jelek szerint néhány designer mégis azon az állásponton van, hogy 3 ezer forint igazán nem sok azért a szép kék látványért, ami a csapot megnyitókat fogadja majd reggel, délben és este. A vizuális élmény miatt még az is lehet, hogy a háziak gyerekei is lelkesebben mossák majd a fogukat, hiszen az addig átlátszó, unalmasan csordogáló víz látványa helyett igazi vizuális élmény várja őket a fürdőszobában. Egyébként a szerkezet úgy működik, hogy ha elzárják a csapot, a vizet briliáns világoskékké varázsoló lámpa is kialszik. Ezt két univerzális adapterrel és leírással, valamint három elemmel szállítják, és állítólag mindössze néhány percet vesz igénybe a csaptelepre való felszerelése, úgyhogy valószínűleg jó móka, ideális ajándék, főleg ha gyerekek is vannak.

A forró fürdőzést eleddig kevesen tudták elektromos megvilágítással kombináltan élvezni. Pontosabban: aki megpróbálta, kockázatos vállalkozásba kezdett. Ám hála két designer, Jan Puylaert és Alexis Oskam ötletének, immáron a színesen kivilágított fürdőkádban való relaxálás is lehetővé vált, igaz, jócskán a pénztárcánk mélyére kell nyúlnunk, ha ilyen – egyébként többféle színben is kapható – kádban szeretnénk ejtőzni. Kétségkívül hatásos, amikor a víz alatti, a kád átlátszó anyagába rejtett színes lámpákat bekapcsoljuk – meghitt fényeket biztosítva a fürdéshez. A megvilágítást mellesleg akár előre is beprogramozhatjuk, vagyis a lámpák a szokott fürdőidőben automatikusan kapcsolnak be, utána pedig ki. (Aki lekési saját fürdőidejét, lemondhat a fényekről.) Mindenesetre mielőtt világítósra cseréljük a hagyományos fürdőkádakat vagy a mosdótelepeket – merthogy mosdótelepből is van már ilyen típusú -, nem árt megbeszélni a tervet a család többi tagjával.

Fényforrásra persze a legváratlanabb helyzetekben szükségünk lehet. Ezért fejlesztették ki mérnökök a „rázós” zseblámpákat. Különlegességük, hogy bármilyen körülmények között képesek világítani, mindössze jól meg kell rázni azokat, s másfél perc után világítanak. Hárompercnyi rázás után pedig már húsz percre elegendő fényt is adnak. A terrorcselekmények, valamint a nagy áramszünetek ideje óta Amerikában több tucat ehhez hasonló termék jelent. (A tengerentúlon kelendő áru a kurblival működő rádió is.) A „rázós” lámpa egyébként nem igényel karbantartást, hiszen az áramot a használója maga termeli meg.


NIGHTSTAR CS, „RÁZÓS” ZSEBLÁMPA.

Kinek? Aki gyakori elszenvedője áramszüneteknek. Mennyiért? 29 dollár (6 ezer forint) + 3 percnyi rázás után 20 percig világít; nem igényel karbantartást, elem- vagy izzócserét. – Újra és újra rázni kell.




KIVILÁGÍTHATÓ MOSDÓK ÉS FÜRDŐKÁDAK.
Kinek? Aki szeretné feldobni a fürdőszobáját. Mennyiért? 1400-2400 dollár (290-500 ezer forint). + Többféle kiszerelésben, színben is kaphatók; előre beprogramozhatjuk, hogy mikor világítson. – Meglehetősen drága.




CSAPVÍZ-VILÁGÍTÁS.
Kinek? Aki unalmas találja, hogy színtelen a víz. Mennyiért? 15 dollár (mintegy 3 ezer forint). + Vizuális élmény fogmosás közben; egyszerűen felszerelhető a csaptelepre. – Az Európában használatos csaptelepek nem mindegyikével kompatibilis; időnként cserélni kell benne az elemet.



Netszörf


Világítástechnika: A designvilágítástól a kertvilágításon át a kültéri reklámlámpákig sok érdekes honlapot találhatunk ebben a gyűjteményben. http://vilagitastechnika.lap.hu/

Internetes lámpamúzeum: A világítás technikája immáron több száz évre nyúlik vissza, ezen a honlapon még különböző régi izzófajtákat is megnézhetünk. www.lamptech.co.uk/

Zsámbéki Lámpamúzeum: Nekünk, magyaroknak is van ám lámpamúzeumunk. Mielőtt útnak indulnánk Zsámbékra, itt előzetesen olvashatunk is róla. www.museum.hu/search/museum.asp?ID=564


Címkék: Hetilap: Plusz