Elektromos újság

Mind komolyabb fejfájást okoz a lapkiadóknak a tévé és az internet, mivel elsősorban ezek miatt - legalábbis a nyugati világban - már évek óta állandóan csökken az eladott példányszám.














Ezért is kísérleteznek újabban egyre többen az újság elektronikus, mégis kézbe vehető változatával, az e-papírral; az elmúlt hónapban a De Tijd című belga gazdasági lap és a francia Les Echos is a hordozható könnyű kijelzők tesztelésébe kezdett.

Ám míg a Les Echos a Sony hagyományos kijelzőkre hajazó készülékén a megjelenést és a tartalmat módosítva adja ki e-verzióját, a De Tijd elektronikus formátuma megegyezik a nyomtatott lapéval, így az olvasók a megszokott méretben vehetik kézbe. Mindkét megoldásban közös viszont az úgynevezett e-papír technológia – az ezen alapuló készülékekben mikroszkopikus méretű fekete gömböcskék alakítják ki a karaktereket és a képeket. E parányi labdacsok egyik oldala fehér színű és pozitív töltésű, a másik fekete és negatív töltést hordoz; így megfelelően irányítva hol fehér, hol fekete oldalukkal fordulnak a képernyő felülete felé.

A De Tijd az iRex Technologies – egy Philips-leányvállalat – mindössze 40 dekagrammos elektromos papírján, az iLiad E-reader nevű érintőkijelzőn teszi hozzáférhetővé anyagait, amelyeket drótnélküli internet- kapcsolattal lehet letölteni. Az iRex eszköze egyelőre merev – más gyártóknak vannak már hajlítható prototípusaik is -, és fekete-fehér, ám a szürke 16 árnyalatának megjelenítésére képes. A belga lap egyébként huszonöt e-példányt osztott ki előfizetőinek, amelyet legalább 200 olvasójuk tesztel majd, a tervek szerint három hónapig. Az eredmények alapján döntenek majd a koncepció továbbfejlesztéséről, egyebek közt arról, hogy prémium vagy tömegtermék legyen-e az
e-papírból.

Címkék: Hetilap: K+F