Egyben megy?

A Vegyépszer egyben tartva próbálja kivezetni a Transelektrót a válságból, míg mások szerint csak a szétdarabolás segíthet.

Tulajdonosi pozícióból másképpen nézhet ki a Transelektro, mint bármely más szemszögből. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a válságba került cégcsoport ügyében egyre markánsabban áll szemben egymással két megoldás: a részbeni eladás, vagy a változatlan forma megtartása melletti reorganizáció. „Nem kérdés, hogy a Transelektro versenyképes részeit el kell adni, mert a csoport egyben életképtelen” – mondja egy, a cég ügyeit közelről ismerő forrásunk, aki szerint csak idő kérdése, hogy mikor kapnak zöld utat az egyébként szép számban érdeklődő vevők. A hírek szerint a gazdasági tárca is a Transelektro részenkénti értékesítését támogatná, és e megoldást szorgalmazta a nemrég távozott válságmenedzser, Hónig Péter is. A Székely Péter egykori Transelektro-vezér többségi részesedését megvásároló Vegyépszer Zrt. elnök-vezérigazgatója, Tímár Gyula azonban másképp látja: makacsul hisz benne, hogy sikerül egyben tartani, pénzügyileg stabilizálni, majd ismét megerősíteni a csoportot. Az érintettek hallgatnak arról, hogy ez a személyes nézetkülönbség vezetett-e Hónig gyors távozásához.

A Dunaferr élén válságkezelésből jól vizsgázó, jelenleg a Malév elnöki pozícióját betöltő Hónig hathetes regnálása alatt mindenesetre megmozdult a zátonyra futott hajó. Több munkát sikerült elindítani, miután a cégnél lévő alapanyagokra a tartozás miatt életbe léptetett zárlatot a hitelező bankok feloldották.


Tímár Gyula. Egyelõre optimista.

Tímár megerősítette, hogy találkozott több érdeklődő befektetővel, így a New York-i székhelyű Patriarch Partners képviselőivel is, ám világossá tette előttük: érdemi tárgyalásokra csak a reorganizációs program elfogadását, vagy rosszabb esetben a csőd-, illetve felszámolási eljárás megindítását követően kerülhet sor. A Figyelő úgy tudja, a tengerentúliak mellett néhány európai versenytárs is van az érdeklődők között. Érdemi egyeztetés viszont egyik kérővel sem kezdődött el.

A mentőakciót a Ganz Transelektro Villamossági (GTV) Zrt. elnökeként irányító Tímár a napokban a pénzintézeteknél is járt, ismertetve reorganizációs elképzeléseit. Döntés nem született, a hét elején ezért további megbeszéléseket kezdtek. A pénzintézetek egyelőre kitartanak, abban a reményben, hogy az összesen 50 milliárd forintnyi követelésüknek legalább egy részéhez hozzájutnak.

Eközben a Vegyépszer társtulajdonosai (a Resonator Kft. és a Közgép Zrt.) egymilliárd forintos alaptőkével új cég bejegyzését indították el, a GTV által elvállalt, de bizonytalanná vált megrendelések teljesítésére. „A bankok nem tudták megoldani, hogy a Transelektrónak a termelés folytatásához újabb hiteleket adjanak, viszont az új társaság már hitelképes lesz” – mondta a Figyelő érdeklődésére Tímár Gyula. Ez a cég csak közvetítő, a megrendeléseket a GTV fogja teljesíteni.

KRÓNIKUS PROBLÉMÁK. A bankokkal legkésőbb május végéig meg kell állapodni, máskülönben csőd-, majd felszámolási eljárás indul a Transelektrónál. Kérdés persze, hogy a szállítók, amelyeknek a pénzintézetekhez képest kisebb, de azért csekélynek nem nevezhető – összesen mintegy 12 milliárdos – kinnlevőségük van a Transelektrónál, elfogadják-e a reorganizációs tervet. Velük egyelőre még nem tárgyaltak. Ám nem valószínű, hogy megvétóznák a válságtervet, hiszen az egyetlen esélyük, hogy legalább részben hozzájussanak a pénzükhöz, ha a vállalatcsoport, vagy legalább a GTV működőképes marad. A tapasztalatok szerint ugyanis a felszámolási eljárások végeztével a szállítók elismert követelésüknek olykor még töredékét sem kapják meg.

A reorganizációs terv részleteiről Tímár Gyula egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Az azonban bizonyos, hogy a Transelektrónak jobban kell pozícionálnia magát a piacon, ma ugyanis olyan nemzetközi óriásokkal kénytelen versenyezni, mint az Alstom, vagy a Siemens. Egyelőre nem tudni, hogy a strukturális feszültségeket és a krónikus tőkehiányt milyen módon próbálják a tulajdonosok orvosolni. A bankok a hírek szerint egyelőre nem kívánnak beáldozni további pénzt. Ezért is valószínű, hogy végül mégis be kell engedni a befektetőket, az általuk biztosított friss tőke ugyanis életmentő lehet. A Transelektro privatizációja óta jellemző tőkehiány felszámolása nélkül (Székely Péter és társai annak idején E-hitelből vásárolták meg a társaságot) bármilyen reorganizációs program csak ideig-óráig teremthet egyensúlyt.

A GTV elnöke egyelőre optimista, bár nem tagadja, hogy a Roland Berger tanácsadó cég által elvégzett, igen alapos átvilágítás tanúsága szerint a válság súlyosabb, mint azt sejtették. Tímár a Figyelőnek elismerte, hogy a reorganizációs program során nem kizárt egyes üzemek összevonása, kapacitások átrendezése, de kitartott amellett, hogy nem adnak el semmit. Arra számít, hogy a csoport önerőből egy-másfél éven belül ismét nyereséges lesz.

Címkék: Hetilap: Cég+piac