Kadar

Szép kadarkát ajánlunk ezen a héten a Borpultra támaszkodóknak. Magyarország ugye fehérbor-hatalom volt. Ma a kutya se tudja rólunk, hogy itt bor is készül, csak a hétköznapi tudatban él úgy, hogy ma is bornemzet vagyunk.














Hatalmas közösségi marketingtevékenységet kéne kifejteni, amire pár éve született is egy jó idea: a 8 forintos jövedéki adót írjuk át afféle marketingadóvá, abból kijön vagy 1,5 milliárd, amivel már lehet valamit kezdeni. Jelentjük, többéves tökölődést, a tárca és a szakma közti huzakodást követően sikerült elérni, hogy most se jövedéki adó, se bormarketing-hozzájárulás, se semmi.

A kadarka valószínűleg azonos az albán kalmet (és a bolgár gamza meg a román negru moale) nevű fajtával, melyet Shkodrában találhatni leginkább, és egyáltalán nem lehetetlen, hogy a magyar elnevezés erre az albán helynévre vezethető vissza. Az bizonyos ugyanis, hogy a kadart a Balkánról hozták magukkal Magyarországra a török sodorta rácok-vlachok-cincár románok, egy időben ő alkotta a kék ültetvény kétharmadát, elborította a Tabánt, az erdélyi Ménesen aszút készítettek belőle.

Szóval hogy ökológiai okokból inkább fehérbor-világ volt itten, saját kék fajtánk alig, a Kékfrankos meg a Kadarka tekinthető ilyennek leginkább. A kadart sok borász érzelmi kérdésként kezeli, nagy tudású mélymagyar fenoménnak látván. A kombinátos művelési módot rühellő fajta rendszerváltozást követő újjáéledése tulajdonképpen olyan útkereső folyamat, mint a tokaji aszú vagy a Bikavér újradefiniálása. Van, aki a régmúlt paraszti borászkodásának vékony fenoménjét látja benne, van, aki a bármire képes magyar Pinot noirnak.

E heti kadarkánk kiegyensúlyozott finomság. Mesés rubinszíne van, intenzív illata, telt, lágy málnás íze. Kerek, könnyed, jó ivású bor közepesen hosszú lecsengéssel. Elsőrendű gasztrobor, magyaros paprikás étkekhez, esti kerti beszélgetésekhez prímán passzítható.

Szekszárdi Kadarka 2004, Vesztergombi Pincészet • Mesés rubinszín • intenzív illat • Telt, lágy málnás íz • Magyaros paprikás étkekhez, halászlevekhez, pörköltekhez • 2500 forint körüli áron

Címkék: Hetilap: Borpult