Erős kezdet

Bombasztikus gyorsjelentéssel rukkolt elő a Richter.

Ezekben a hetekben a gyorsjelentésekről szól az élet a tőzsdén. A piac közel fele már jelentett, a többi még hátravan, a befektetők az elemzői eredményvárakozásokra, majd a számok érkezte után az értékelésekre figyelnek. A két legmeghatározóbb papír közül a Mol valószínűleg e hét végén jön ki jelentésével, míg az OTP csak a jövő héten teszi ezt meg, de a Richter jóvoltából a piac már túl van egy nagyon komoly pozitív meglepetésen.

A Molnál és az OTP-nél az elemzők hatalmas profitvolumenre számítanak, azonban míg a bankpapír esetében rekorderedmény várható, az olajcégnél az egyszeri tételekkel csökkentett profit valószínűleg visszaesik a bázisidőszakhoz képest. S hiába a rekorderedmény OTP-nél, lehet, hogy az sem lesz elég a pozitív piaci reakcióhoz. A 2006. évi tervbe foglalt növekedéshez ugyanis most csaknem 45 milliárd forintos nettó eredmény kellene.

A tőkepiaci figyelemért folyó versenyben a két élharcos mögött küzdő másik két blue chip közül a Magyar Telekom gyorsjelentése valószínűleg nem rázza meg a piacot, a Richter számai viszont alapos felfordulást hoztak. A gyógyszergyár minden várakozást meghaladó teljesítménye első lépésben lenyűgözte a piacot, a hirtelen lelkesedésbe ugyanakkor nem csatlakoztak be a nagy nemzetközi házak elemzői. A várakozásokat 30 százalékkal meghaladó, 14 milliárdos nettó eredmény csak arra volt jó, hogy a kereskedés nyitó szakaszában kialakuljon az 50 ezer forintos árfolyam, amely azóta sem ismétlődött meg. Az üzemi eredmény 58, a nettó profit pedig 67 százalékkal emelkedett, s a növekedés még akkor is tekintélyes, ha a felmerült egyszeri elszámolásbeli tétellel módosítjuk ezeket a számokat.

A Richter gyorsjelentését a szokásosnak megfelelő, visszafogott optimizmusról árulkodó menedzsmentkommentár követte, s a magas árszinteken az elemzők többsége még nem száll bele a célár-licitbe. A Citigroup végül megemelte korábbi 55 ezer forintos célárfolyamát 60 ezerre, a Merrill Lynch viszont óvatos, bár egy jövő év végi 57 ezer forintos célárat megkockáztat. Az emelkedéssel kecsegtető elemzői előrejelzések mellett nem szabad megfeledkezni azokról a véleményekről sem, miszerint a Richter papírjai a kiváló teljesítmény ellenére is felülárazottak, így legfeljebb tartásra, vagy eladása javasoltak.

A gyorsjelentések kapcsán érdemes kiemelni, hogy bár a vállalati teljesítmények megismerése kulcsfontosságú az eljövendő időszak sztárjai felismerésében, fontos figyelni a tőkeáramlást is, hiszen ellenszélben a tőkepiacon nagyon nehéz vitorlázni. Ma viszont ezzel sincs gond, folyamatosan érkeznek a pénzek a pesti folyamatokat is meghatározó alapokba.