Az alvásmegvonás évente

150 milliárd dolláros kárt okoz az amerikai gazdaságban - állapítja meg egy, a témával foglalkozó szakértői csoport.

A rendszeres kialvatlanság 50−70 millió amerikait érint, elsősorban a televíziózás és a munkahelyi túlórázás miatt. Ez csökkenti a termelékenységet, és gyakoribbá teszi a munkahelyi baleseteket.

A prosztatarák és a magas koleszterinszint
között van összefüggés – állítják amerikai orvosok. Csaknem háromezer személy vizsgálata megmutatta, hogy a dülmirigyrákban szenvedők felének az átlagosnál több a vérében a koleszterin. A kutatók szerint a koleszterinből a különböző anyagcsere-utakon férfi nemi hormonok képződhetnek, amelyeknek köztudottan szerepük van a prosztatarák kialakításában.

A madárinfluenza fajkihalásokat okozhat –
figyelmeztetnek brit kutatók. A zoológusok szerint a vírus a létező huszonhét madárrend közül tizenegynek több tucat faját támadta meg, ráadásul emlősök – macskafélék, például tigris és leopárd, illetve egyéb ragadozók – is áldozatául estek már.

Levedlett bőrével eteti kicsinyeit
az Afrikában honos féreggőte – fedezték fel most brit zoológusok. A föld alatt élő, gilisztához hasonló kétéltű utódgondozása egyedülálló az állatvilágban; a tudósok a kicsinyek etetését a szoptatáshoz hasonlítják, mert a laktáció is módosult hámszövet működésének eredménye.

Vírusokból építettek akkumulátort
amerikai kutatók. A kórokozók génjeit úgy módosították, hogy azok fémeket megkötő fehérjeburkot termeltek, így negatív töltésű elektródaként viselkednek. Az ilyen vírusokat sorba rendezve rendkívül vékony vezetékeket is készítettek. Az így kapott nanostruktúrát a mobiltelefonokban is alkalmazott lítium-ion akkumulátorokban hasznosítanák.

Címkék: Hetilap: K+F