Rajban röpülnek

Jó néhány tonna tömegűek ma általában a telekommunikációs, illetve kutatóműholdak, de még a kisebbek is pár száz kilósak.

Amerikai kutatók azonban most miniatűr szatelliteket fejlesztettek: ezeket rajokban küldenék majd az űrbe. A röplabda nagyságú űreszközökből 3 már a kozmoszban van; a múlt héten orosz rakéta szállította azokat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), tesztelés céljából.


Mûholdteszt. Tehetséges apróságok.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) mérnökeinek vágya, hogy a mini műholdakat csapatban alkalmazva nagy teljesítményű űrteleszkópokat állítsanak össze belőlük. A Sphere elnevezésű programban az intézet kutatói így olyan eszközöket fejlesztenek, amelyek egymással rádióhullámokkal kommunikálva, kis méretük ellenére rendkívül stabilan képesek tartani pozíciójukat, és azt meg is változtatják, amennyiben arra szükség van. Az így előállított gömbszerű műholdacskákat persze egyelőre nem merik „elengedni”: először is szabadesésben zuhanó repülőgépen imitált súlytalanságban, úgynevezett mikrogravitációs környezetben tesztelték, most pedig az űrállomáson próbálják ki azokat – még mindig zárt térben. Az ISS-en a dokkolási, és egyéb manőverezési készségüket vizsgálnák. Amennyiben pedig megbízhatónak bizonyulnak, akkor hamarosan az űrben keringő rádiótávcsövet állítanak össze belőlük; később akár javítások, mérések elvégzésére alkalmas, vagy az asztronautákat az űrséta közben követő távirányítású robotokat is készíthetnek a koncepció alapján.

Címkék: Hetilap: K+F